ÚJABB ADÓNEM JANUÁRTÓL

(Utolsó frissítés: 2017. 11. 28.)

könyvelés ÚJABB ADÓNEM JANUÁRTÓL

A törvény szerint a turizmusfejlesztési hozzájárulás mértéke 4 százalék lesz, alapja pedig az érintett szolgáltatások áfa nélkül számított értéke, vagyis az új adó a forgalmi adó alapjába is beleszámít.

A KSH besorolása szerint ide tartoznak a következő szolgáltatások:

-55.30.11 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás;

-55.30.12 Étkeztetés járművön;

-55.30.13 Önkiszolgáló étkeztetés;

-55.30.14 Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás;

A hozzájárulásról az áfabevallási időszak szerint kell bevallást tenni, és a bevallás határidejéig meg is kell fizetni azt. Az áfabevallás benyújtására nem kötelezett (pl. alanyi adómentes vagy eva alany) adózónak pedig a szolgáltatásnyújtás áfatörvény szerinti teljesítési időpontját követő év február 25-éig kell bevallást benyújtani, és eddig meg is fizetni az új közterhet.

Az új adónem bevezetése azért különösen meglepő, mert az érintett szolgáltatásoknak 2017. január 1-jétől 18 százalékra, majd 2018. január 1-jétől 5 százalékra csökken az általános forgalmi adója.

A hozzájárulás újra megnyitja a hány százalékos áfába tartozik? társasjátékot, ha nem a szolgáltatás jellege a meghatározó, vagy a szolgáltatás csak kis mértékben dominál árusításkor.

Másrészt izgalmas kérdéseket fog felvetni az a gyakori kényszermegoldás is, ha eddig inkább a 27%-os áfába ütötték be a szolgáltatást a vállalkozók, elkerülve a büntetést és áfa hiány megállapítását. Ezekre a szolgáltatásra is meg kell fizetni majd a turisztika hozzájárulást a NAV szerint, ha úgy gondolják, hogy az a turizmusfejlesztési hozzájárulás alapjába beletartozik?

 

Olvasson tovább

Kézzel állítod ki a számláidat? Akkor jövőre a számítógéped lesz a legjobb barátod....

(Utolsó frissítés: 2017. 11. 15.)

könyvelés Kézzel állítod ki a számláidat? Akkor jövőre a számítógéped lesz a legjobb barátod....

Megjelent a számlarendelet módosításának tervezete, így többet tudunk mi vár ránk 2018. júliustól, a számlázó rendszerek online adatszolgáltatási kötelezettségének bevezetésekor. Jövőre a számlázó programoknak a számlák nagy része tekintetében automatikus, online adat-szolgáltatási kötelezettsége fog bekövetkezni. Viszont majd a kézi számlát kiállítóknak is adatot kell szolgáltatni.

Irodánk nyitva tartása az ünnepek alatt

(Utolsó frissítés: 2017. 12. 19.)

könyvelés Irodánk nyitva tartása az ünnepek alatt

Szeretetteljes Karácsonyt és Boldog Új Évet Kívánunk! Irodánk 2017. december 22. (péntek) - 2018. január 01. (hétfő) között zárva tart. Első munkanapunk január 2-a, kedd.

BELÉPŐ DOLGOZÓ ÚJABB KÖTELEZETTSÉGE

(Utolsó frissítés: 2017. 11. 02.)

könyvelés BELÉPŐ DOLGOZÓ ÚJABB KÖTELEZETTSÉGE

Nem csodáljuk, hogy a kormánynak bevallottan is beletört a bicskája a bürokrácia csökkentésébe. Ezúttal is egy újabb kötelező „papírozást” osztunk meg veletek, amely kihatással lehet a munkáltatóra is. A bírósági végrehajtásról szóló törvény nyári módosítása nyomán, a belépő munkavállaló amennyiben nem ad le tartozásigazolást, köteles nyilatkozatot tenni annak hiányáról is a munkavállaló felé.

KÉRDÉSEK A CÉGKAPURÓL

(Utolsó frissítés: 2017. 10. 24.)

könyvelés KÉRDÉSEK A CÉGKAPURÓL

Mivel 2018. január 01-től minden cégnek cégkapuval kell rendelkeznie, és rengeteg megkeresését kapunk ezzel kapcsolatban, a legfontosabb kérdéseket összegyűjtöttük: