(Utolsó frissítés: 2013. 09. 19.)

Októbertől büntet a NAV ha nincs az online pénztárgép megrendelve Hamarosan lejár a pénztárgépek cseréjének utolsó utáni határideje is: az érintetteknek szeptember 30-ig meg kell rendelniük új pénztárgépüket, ellenkező esetben bírságra számíthatnak a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) ellenőrzésénél. A vállalkozásoknak augusztus 31-ig a pénztárgép üzembe helyezése érdekében regisztrálniuk kellett a NAV-ál a PTREG nyomtatványon. Ezen nyomtatványon kellett megkérni a pénztárgép(ek) üzembehelyezési kódját, és ha a vállalkozás jogosult volt rá, a támogatást is. Így október 01-től a NAV ellenőrzéskor mindkét feltételt vizsgálni fogja:
  1. Vállalkozás rendelkezik-e a PTREG nyomtatványon beadott regisztrációs kóddal;
  2.  Vállalkozás megrendelte-e az online kasszát.
Amennyiben ezen feltételek nem teljesültek, úgy a NAV mulasztási bírságot fog kiszabni!

 

Olvasson tovább

Külföldi utas kiléptetésének igazolása

(Utolsó frissítés: 2013. 09. 26.)

Adóhatóság szeptember 29-től, valamint a 2013. július 01-től értékesített termékek vonatkozásában Adóhatóság csak a 1396 r.sz. nyomdai előállítású nyomtatványokat, valamint az Áfa törvény 2013. január 1-től hatályos előírásai alapján engedélyezett adó-visszaigénylő lapokat fogadja el a kiléptetés igazolására! Más nyomtatvány, vagy megmaradt régi nyomtatvány ezen időponttól nem alkalmazható a kiléptetés igazolására, így ezen nyomtatvány alkalmazásakor nem mentes az általános forgalmi adó alól a külföldi utas számára értékesített termék átadásakor, vagy később azt a külföldi utas számára megtéríteni és visszafizetni nem lehet!

Így nem dolgozunk 2014-ben

(Utolsó frissítés: 2013. 09. 03.)

Megjelent a nemzetgazdasági miniszter rendelete a 2014. évi munkaszüneti napokról. E szerint május 2-án, pénteken pihenőnap lesz, cserébe május 10-e, szombat munkanap. Hasonló a helyzet október 23-a körül is: október 24-én pénteken pihenőnap lesz, cserébe október 18-án szombaton munkanap. Hagyományosan hosszú hétvégét jelent húsvét ami jövőre április 21. és a pünkösdhétfő, ami június 9-én lesz. A miniszteri rendeletből kiderül még, hogy 2014-ben december 13., szombat munkanap, viszont december 24., szerda pihenőnap, vagyis a normális munkarendben dolgozók karácsony hetében csak két napot dolgoznak.

Pénztárgépek: lejárt a határidő, mától büntet adóhatóság!

(Utolsó frissítés: 2013. 10. 01.)

A pénztárgép-cserére kötelezettek mától csak akkor üzemeltethetnek elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet, ha van online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződésük, vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésük és regisztráltak adóhatóságnál a PTREG nyomtatványon. Az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet legkésőbb az online kapcsolatra képes pénztárgép üzembe helyezéséig,  de maximum 2013. december 31-ig lehet használni.

ISMÉT MÓDOSULT A PÉNZTÁRGÉPÁTÁLLÁS HATÁRIDEJE

(Utolsó frissítés: 2013. 08. 23.)

A NAV közleménye szerint, a pénztárgépeket (az elektronikus naplóval és az elektronikus naplóval nem rendelkezőeket is) 2013. december 31-ig lehet használni! Adóhatóság akkor nem szankcionál, ha augusztus 31-ig az online pénztárgép üzembe helyezése érdekében adózó regisztrál, azaz a PTREG nyomtatványon a NAV-tól az üzembehelyezési kódot megkérte.

Elektronikus építési napló

(Utolsó frissítés: 2013. 10. 10.)

Okóber 01-től e-építési napló!
Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009 (IX.15.) kormányrendelet szerint az építési naplót a 2013. október 1-je után induló építőipari kivitelezések esetében elektronikusan kell vezetni. A 2013. október 1. előtt megkezdett kivitelezések esetében az építési napló vezetését papír alapon is be lehet fejezni. 
Elektronikus építési napló elérése: https://enaplo.e-epites.hu/enaplo/