Adatszolgáltatás pénztárgép forgalmáról minden hónapban

(Utolsó frissítés: 2013. 08. 02.)

Azon adózóknak, akik a 3/2013. NGM rendelet szerinti, 2013. március 20-át megelőzően  engedélyezett, de a rendeletnek nem megfelelő, elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépekkel rendelkeznek, első ízben 2013. augusztus 10-ig, a pénztárgép forgalmáról adatot kell szolgáltatniuk a NAV felé. Ezen adatszolgáltatást minden hónap 10-ig meg kell ismételni az előző hónap adataival, mindaddig, ameddig az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgép kivonásra nem kerül. Az adatszolgáltatást legfeljebb ez év december 31-ig kell teljesíteni, amikor is mindenképpen ki kell cserélni az üzemelő pénztárgépet. Adatszolgáltatási kötelezettségük azon adózóknak, akik elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépben rögzítik bevételüket, nem áll fent. Nekik továbbra is a 2013. augusztus 31-i időpont az irányadó, eddig üzemeltethetik pénztárgépüket. A NAV tájékoztatása szerint bírságot akkor nem alkalmaznak, ha a pénztárgépet már megrendelte adózó és erről visszaigazolással bír.

 

Olvasson tovább

Iskolakezdési támogatás

(Utolsó frissítés: 2013. 08. 05.)

Lassan itt a tanévkezdés, szülők és gyermekeik rohanják le a papír-írószereket. A szülők munkáltatója iskolakezdési támogatással tudja boldogabbá tenni az ősz beköszöntét.   Azon munkavállalók részesülhetnek iskolakezdési támogatásban munkaadójuktól, akiknek általános iskolába, vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos megemlíteni a szülői jogosultságot a családi pótlékra, ezen feltétel nélkül nem adható támogatás.   Az iskolakezdési támogatást 2013. évtől csakis utalvány formájában lehet igénybe venni, tehát megszűnt a névre szóló számla és a természetben adható iskolakezdés elszámolhatóságának lehetősége. Az utalvány felhasználhatósága ez évben a július 03. és december 31. közötti dátumot öleli fel.    Mindkét szülő részesülhet a támogatásban ugyan azon gyermek után, így akár meg is duplázódhat a juttatás összege. Ezen évben kedvező adózás mellett, gyermekenként és szülőnként 29.400 Ft adható, azaz két szülőnél akár 58.800 Ft támogatás vehető igénybe egy gyermekre. A támogatás ennél több is lehet az adótörvény kereteit figyelembe véve, de ezen összeg felett már a m

Késedelmes fizetés új szabályai

(Utolsó frissítés: 2013. 07. 11.)

2013. július 01-től valamennyi szerződésből erdő pénztartozásra az alábbi szabályok vonatkoznak: -         fizetési határidő a számla kézhezvételétől számított 30 napon belül teljesíteni kell, kivétel nélkül mindenkinek (állam, multik, magánszemély, stb…), -         a fizetési késedelem a 31. napon beáll, -         60 napnál hosszabb fizetési határidő kikötése tisztességtelen, ennek kikötése a szerződés ezen pontját érvénytelenné teszi, -         kamat és késedelmi kamat felszámításánál a naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó, -         kamaton a jegybanki alapkamatot kell érteni, magánszemélyek egymás közötti viszonyában a jegybanki alapkamat 24% ponttal növelt mértékét meghaladó kamat semmis, -         késedelmi kamat felszámítása és annak megfizetése kötelező, melynek minimuma az alapkamat 8% ponttal növelt összege. Magánszemélyek között pedig a jegybanki alapkamat 24% ponttal növelt mérte a maximuma, -         új költség megfizetése is kötelező a fizetési késedelembe esőnél, ez az un. behajtási költségátalány, mely 40 euro összegű. Ennek ellenértéke forintban a mindenkori MNB hivatalos deviza-középárfolyam szerinti összeg. Ezen 40 euro átalányösszeg megfizetését kizáró szerződés semmis.

ISMÉT MÓDOSULT A PÉNZTÁRGÉPÁTÁLLÁS HATÁRIDEJE

(Utolsó frissítés: 2013. 08. 23.)

A NAV közleménye szerint, a pénztárgépeket (az elektronikus naplóval és az elektronikus naplóval nem rendelkezőeket is) 2013. december 31-ig lehet használni! Adóhatóság akkor nem szankcionál, ha augusztus 31-ig az online pénztárgép üzembe helyezése érdekében adózó regisztrál, azaz a PTREG nyomtatványon a NAV-tól az üzembehelyezési kódot megkérte.

Mi a teendő a koncesszió alá nem eső dohánytermékkel?

(Utolsó frissítés: 2013. 07. 08.)

Azon kereskedők, akik jogosultak voltak dohánytermék értékesítésre de koncessziót nem nyertek, legfeljebb 2013. július 16. 24:00 óráig értékesíthetnek dohányterméket. 2013. július 01-től dohányterméket már nem szerezhetnek be és ezen időponttól csak a már meglévő készletüket árulhatják ki. Koncessziójogot nem szerzett dohányterméket árusító kiskereskedő, 2013. július 16-át követően, 30 napon belül kérheti a nagykereskedőtől, hogy a megmaradt dohánytermékeit vásárolja vissza a beszerzési áron. A nagykereskedő ennek a kérésnek köteles eleget tenni, a megmaradt dohányárut köteles visszavásárolni, melyről természetesen megfelelő bizonylatot kell kiállítania. Július 16-tól a forgalomképtelen dohányterméket javasolt leltárba venni, azt elkülönített helyen, pl. raktárban tartani, de semmiképpen sem a bolt eladó terében tárolni. A leltárjegyzék és a nagykereskedő felé történő bejelentésről valamiféle iratot célszerű a boltban tartani, hiszen egy ellenőrzéskor ezen iratok megléte igazolja, hogy a dohányterméket már nem árulja a kiskereskedő, a szükséges lépéseket megtette a forgalomból való kivonására. Aki 2013. július 16-át követően folytat engedély nélkül dohánytermék árusítását, jogszabály szerint 5M Ft-tól 500M Ft-ig terjedő bírsággal sújtható. Adóhatóság július 16-tól kiemelten ellenőrzi a dohánykereskedelemmel kapcsolatos árusítást!

Így nem dolgozunk 2014-ben

(Utolsó frissítés: 2013. 09. 03.)

Megjelent a nemzetgazdasági miniszter rendelete a 2014. évi munkaszüneti napokról. E szerint május 2-án, pénteken pihenőnap lesz, cserébe május 10-e, szombat munkanap. Hasonló a helyzet október 23-a körül is: október 24-én pénteken pihenőnap lesz, cserébe október 18-án szombaton munkanap. Hagyományosan hosszú hétvégét jelent húsvét ami jövőre április 21. és a pünkösdhétfő, ami június 9-én lesz. A miniszteri rendeletből kiderül még, hogy 2014-ben december 13., szombat munkanap, viszont december 24., szerda pihenőnap, vagyis a normális munkarendben dolgozók karácsony hetében csak két napot dolgoznak.