EGYSZERŰSÍTETT VÉGELSZÁMOLÁS – MÁR NEM KELL HOZZÁ ÜGYVÉD

(Utolsó frissítés: 2018. 09. 11.)

könyvelés EGYSZERŰSÍTETT VÉGELSZÁMOLÁS – MÁR NEM KELL HOZZÁ ÜGYVÉD

A cég végelszámolása egyszerűsített módon történhet, ha könyvvizsgálatra nem kötelezett és végelszámolása kezdő időpontjától számított százötven napon belül a végelszámolást befejezi. Jó hír, hogy az egyszerűsített végelszámolás esetén végelszámoló választására nem kerül sor, a végelszámolót terhelő feladatokat a cég vezető tisztségviselői látják el. Persze mindezt ezután is be kell jelenteni a NAV felé.

A cég az egyszerűsített végelszámolásának megindítását az adójogi szabályoknak megfelelően jelenti be az adóhatósághoz. A cégbíróság az adóhatóság elektronikus értesítése alapján automatikusan jegyzi be a cégjegyzékbe a cégnévnek utaló toldattal (v.a.) való módosítását és az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontját.

Ezek után a cégbíróság az adóhatóság értesítését követően automatikus intézkedéssel a Cégközlönyben közleményt tesz közzé az egyszerűsített végelszámolás megindításáról.

A végelszámolás első lépése az, hogy össze kell hívnia egy taggyűlést, amelyben a tagok vagy az Alapító (egyszemélyes kft., egyéni cég esetén) elhatározza a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszűntetését. Ezt a cég a határozat meghozatalától számított nyolc napon belül köteles ezt az adóhatóságnak bejelenteni, amelyről az adóhatóság a cégbíróságot elektronikus úton értesíti.

Az egyszerűsített végelszámolás befejezését a cég – a rendelkezésre álló százötven nap alatt – az adóhatóságnak jelentheti be, amelyről az adóhatóság elektronikus úton értesíti a cégbíróságot. Az adóhatóság a cég bejelentésétől számított harminc napon belül elektronikus úton értesíti a cégbíróságot, ha a cég törlésének adóigazgatási és társadalombiztosítási szempontból akadálya nincs.

A vállalkozás továbbá köteles a cégbíróság részére megküldeni a vagyonfelosztási javaslatot, illetve más esetleges iratokat (például engedményezés, tartozásátvállalás, határozat a végelszámoló díjáról, a végelszámolás költségeiről, iratanyag őrzésének helyéről). A vagyonfelosztási javaslat és a határozatok kizárólag hivatalos iratminta megfelelő kitöltésével készíthetőek el.

Amennyiben az adóhatóság zöld jelzést adott és a szükséges lezáró dokumentumok csatolásra kerültek, a cégbíróság törli a céget a cégjegyzékből.

Az egyszerűsített végelszámolás helyett a cég köteles a végelszámolásra vonatkozó általános szabályok szerint eljárni, ha a cég a végelszámolás során valamely hitelező igényét vitatja, ideértve azt is, ha a hitelező a vitatott igénye miatt a cég ellen peres eljárást indít, vagy végelszámolási kifogással kapcsolatos eljárás van folyamatban, vagy az egyszerűsített végelszámolás lefolytatására nyitva álló határidő egyébként eltelt.

Ezekben az esetekben a cég a fenti körülmény bekövetkeztét követő hatvan napon belül köteles végelszámolót választani és változásbejegyzési kérelmet benyújtani. Ha ez nem történik meg, a cégbíróság visszaállítja az eredeti állapotot és nem lesz végelszámolás alatt a cég.

 

Olvasson tovább

JANUÁR ELSEJÉTŐL ÚJRA ITT A NÖVEKEDÉSI HITELPROGRAM

(Utolsó frissítés: 2018. 09. 19.)

könyvelés JANUÁR ELSEJÉTŐL ÚJRA ITT A NÖVEKEDÉSI HITELPROGRAM

Tavaly március végével kivezette az MNB a Növekedési Hitelprogramot, 2019. január 1-jétől azonban ismét alacsony, ráadásul fix kamatozású hitelhez juthatnak a hazai kis- és középvállalkozások az MNB refinanszírozása révén, NHP fix néven. Ezúttal nem a hitelezés fellendítése, hanem a fix kamatozású hitelek arányának növelése a cél.

ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS

(Utolsó frissítés: 2018. 08. 29.)

könyvelés ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS

Nem hiába számoltak vissza a szülők, pár nap múlva becsengetnek. A terhek megosztásában nagy segítség lehet az ezen évben még kedvező feltételekkel adható iskolakezdési támogatás.

Cafetéria 2019

(Utolsó frissítés: 2018. 10. 16.)

könyvelés Cafetéria 2019

Mivel lassan itt az év vége és a cégek elkezdtek tervezgetni a jövő évi bérekkel, juttatásokkal kapcsolatban, így már aktuális bemutatni a sok cégnél alkalmazott cafetéria elemek hogyan adóznak jövőre. Ezen még változtathat az MNB által kimunkált un. versenyképességi csomag, amelyek valószínűleg módosítani fogják a jövő évi adótörvényeket is.

MI LESZ VELED LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁS?

(Utolsó frissítés: 2018. 10. 30.)

könyvelés MI LESZ VELED LAKÁSCÉLÚ TÁMOGATÁS?

Jövőre megszűnik az adómentesen adható lakáscélú támogatás, megváltozott formájában viszont tovább élhet ez a támogatási forma.