EMELKEDIK AZ ALKALMI MUNKA IDŐTARTAMA

(Utolsó frissítés: 2021. 12. 02.)

könyvelés EMELKEDIK AZ ALKALMI MUNKA IDŐTARTAMA

Az 1. § (4) bekezdés b) pontjától eltérően (amely ezt 120 napban határozta meg) az azonos munkáltató és munkavállaló által alkalmi munkára és idénymunkára több ízben létesített munkaviszonyok együttes időtartama egy naptári éven belül a százötven napot nem haladhatja meg. Jellemzően ez a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka volt.

A 2. § 3. pont c) alpontjától eltérően (amely 90 napot határoz meg), az azonos munkáltató és munkavállaló között az alkalmi munka időtartama egy naptári éven belül nem haladhatja meg összesen a százhúsz naptári napot. Ebbe általában a „sima” alkalmi munkák estek bele.

A rendelet december 1-től érvényes, és a Koronavírus világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályáig áll fenn, ami most ugyan 2021. december 31, de minden bizonnyal meg lesz hosszabbítva.

A meghosszabbított határidőket a december 1-én már megkötött alkalmi munkára és idénymunkára létesített munkaviszonyok tekintetében is alkalmazni kell.

 

Olvasson tovább

MIKROVÁLLALKOZÁSOK IS ÉLHETNEK A REZSICSÖKKENTÉSSEL

(Utolsó frissítés: 2021. 12. 07.)

könyvelés MIKROVÁLLALKOZÁSOK IS ÉLHETNEK A REZSICSÖKKENTÉSSEL

Azon cégek, amelyek mikro, kis és középvállalkozásnak minősülnek, és az összes foglalkoztatotti létszámuk maximum 10 fő, valamint létesítő okiratuk, illetve nyilvántartásba vételük 2021.november 22. előtt került sor, jogosultak lettek egyetemes szolgáltatóval villamosenergia vásárlási szerződést kötni. Egyéb szolgáltatásra a kedvezmény nem terjed ki (pl. gázfogyasztás).

ELMULASZTOTTAD VISSZAKÉRNI ÉV VÉGÉIG AZ SZJA-T?

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 07.)

könyvelés ELMULASZTOTTAD VISSZAKÉRNI ÉV VÉGÉIG AZ SZJA-T?

Minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, ekho, illetve katások esetében a tételes adó negyede.

KÖTELEZŐ MASZKHASZNÁLAT

(Utolsó frissítés: 2021. 11. 19.)

könyvelés KÖTELEZŐ MASZKHASZNÁLAT

Szombattól (november 20.) maszkot kell viselni zárt helyiségben.

EZ ÉVBEN IS IGÉNYBE VEHETŐ ADÓKÖNNYÍTÉSEK

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 18.)

könyvelés EZ ÉVBEN IS IGÉNYBE VEHETŐ ADÓKÖNNYÍTÉSEK

A vállalkozások 2022-ben is élhetnek a már tavaly megismert adókönnyítéssel, illetve adómérsékléssel. A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályok meghosszabbításáról szóló törvény 2022. június 30-ig engedélyezi a rendkívüli adókönnyítési lehetőségek igénybevételét. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozások számára, függetlenül attól, hogy tavaly éltek-e a könnyítésekkel vagy sem, ez évben ismét lehetővé válik azok egyszeri, és csakis egyszeri alkalmazása.