HOLNAPTÓL JÁRULÉKOT KELL FIZETNI A VÉGZŐS TANULÓKNAK!

(Utolsó frissítés: 2017. 05. 15.)

könyvelés HOLNAPTÓL JÁRULÉKOT KELL FIZETNI A VÉGZŐS TANULÓKNAK!

Május 30-ig lehet a biztosítással nem rendelkező tanulónak bejelentkezni a NAV 17T1011-es számú nyomtatványán. Bejelentkezés és járulékfizetés hiányában un. "piros lámpa" fog jelezni bármilyen orvosi ellátás, vagy patikai kiszolgálás esetén, ami azt jelenti, hogy az orvosi ellátás vagy a gyógyszer költségét a NAV behajtja adók módjára a biztosítással nem rendelkezőtől.

A nyomtatvány elektronikusan, személyesen, vagy postán is benyújtható Adóhatósághoz. Az idei évben havonta 7.110 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhó utáni hónap 12. napjáig átutalással, vagy csekken lehet befizetni a megfelelő számlaszámra.

Lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett más személy, pl a szülő fizesse meg, amelyet a nyomtatványon kell jelezni.

A bejelentkezéssel és a járulék megfizetésével csak egészségügyi ellátásra lesz jogosult a volt tanuló, azaz ellátja az orvos ha beteg lesz, és csak a támogatott gyógyszerárat kell kifizetnie a patikában, de pénzbeli ellátásra nem lesz jogosult, így pl. nem jogosult táppénzre, csedre, gyedre.

Ha a járulék fizetése közben biztosítási jogviszony jön létre, pl. elhelyezkedik alkalmazottként, akkor ugyan ezen számú lapon azt is jelezni kell Adóhatóság felé, mert a járulék kiszabása mindaddig megtörténik, amíg annak megszűntét nem jelzi a biztosított.

 

Olvasson tovább

Ingyenmunka

(Utolsó frissítés: 2017. 05. 12.)

könyvelés Ingyenmunka

Gyakori eset, hogy egy családtag, barát, ismerős besegít az otthoni munkálatokba vagy a vállalkozásba. Amennyiben erre ellenszolgáltatás nélkül, önkéntesen és alkalomszerűen, kivételesen kerül sor, szívességi (kaláka) munkáról beszélünk, ahol a munkavégzés alapja a jóbaráti vagy családi kötelék.

Bérbeadás KATA-ban? Lehetséges!

(Utolsó frissítés: 2017. 06. 13.)

könyvelés Bérbeadás KATA-ban? Lehetséges!

A TEÁOR 68.20 besorolású „Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése” nem választható katás adóalanyok részére. Mégis lehet bérbeadni katásként.

ITT A LEGÚJABB ADÓCSOMAG

(Utolsó frissítés: 2017. 05. 04.)

könyvelés ITT A LEGÚJABB ADÓCSOMAG

Az Országgyűlés előtt van a tavaszi adócsomag –hogy legyen majd mit módosítani decemberben, ahogy tavaly is- melyek legtöbbünket érintő pontjai a következőek:

RÉSZLETEKBEN IS MEGFIZETHETŐ AZ ADÓ

(Utolsó frissítés: 2017. 05. 02.)

könyvelés RÉSZLETEKBEN IS MEGFIZETHETŐ AZ ADÓ

Sokan nem tudják, de magánszemély, ha a fizetendő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás összege nem több mint 200 ezer forint, kérhet pótlékmentes részletfizetést, mégpedig az SZJA-bevallásában.