Házhozszállított ételekre csak július 31-ig érvényes a kedvezményes áfa.

(Utolsó frissítés: 2021. 07. 28.)

könyvelés Házhozszállított ételekre csak július 31-ig érvényes a kedvezményes áfa.

2021. augusztus 1-jétől a vendéglátó üzlet csak szolgáltatásnyújtás esetén – és az egyéb törvényi feltételek fennállásakor – alkalmazhat 5 százalékos áfamértéket az Áfa tv. alapján. Az elviteles, házhoz szállított étel és ital értékesítésére (mivel az nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül az áfa rendszerében) ezen időponttól nem alkalmazható a kedvezményes adómérték.

5%-os kedvezményes kulccsal adózik az „Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom”. Fontos, hogy a definíció három feltételt tartalmaz, melyeknek együttesen kell teljesülniük a kedvezményes adókulcs alkalmazásához. Első feltétel, hogy a szolgáltatás jellege domináljon, második, hogy étel vagy helyben készített nem alkoholtartalmú ital értékesítésére kerüljön sor, harmadik feltétel pedig a szolgáltatások jegyzékébe történő besorolás.

 

Olvasson tovább

HITELMORATÓRIUM ÚJ SZABÁLYAI

(Utolsó frissítés: 2021. 09. 22.)

könyvelés HITELMORATÓRIUM ÚJ SZABÁLYAI

A nyugdíjasok, gyereket nevelők, közmunkások, illetve azok, akiknek csökkent a jövedelme maradhatnak csak a hitelmoratóriumban novembertől.

NINCS ADÓZÁS A NAPELEMES RENDSZERREL MEGTERMELT TÖBBLET UTÁN

(Utolsó frissítés: 2021. 07. 20.)

könyvelés NINCS ADÓZÁS A NAPELEMES RENDSZERREL MEGTERMELT TÖBBLET UTÁN

2021. június 10. óta adómentes a háztartási méretű kiserőművek tulajdonosainak, üzemeltetőinek bevétele. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek nem kell adóznia a bevétel után, ha például a házára telepített napelemes rendszerrel több energiát termel, mint amennyit felhasznál, és a hálózatba feleslegként visszatáplált energiát a villamosenergia-kereskedő megtéríti neki.

NE KÉRJEN SZÁMLÁT A CÉG NEVÉRE, HA NEM SZÁMOLJA EL, MERT ADÓHATÓSÁG SZERINT ELLENŐRZÉST KOCKÁZTAT

(Utolsó frissítés: 2021. 09. 29.)

könyvelés NE KÉRJEN SZÁMLÁT A CÉG NEVÉRE, HA NEM SZÁMOLJA EL, MERT ADÓHATÓSÁG SZERINT ELLENŐRZÉST KOCKÁZTAT

Elterjedt gyakorlat hazánkban, hogy a rokonok, munkatársak számlát kérnek mindenről, hogy „jó az majd valamire”. Viszont adóhatóság most már lát minden számlát, sőt hamarosan elkészíti adózók áfa bevallás tervezetét, így mi van azokkal a cég nevére kiállított számlákkal, amelyek nem a vállalkozás érdekében merültek fel, illetve ha netán nem is értesül ezen számlákról a vállalkozás, avagy a vállalkozás azt nem kívánja lekönyvelni, szerepeltetni könyveiben?

Európai Unión kívülről érkező minden termék után áfát kell fizetni július 1-től.

(Utolsó frissítés: 2021. 06. 30.)

könyvelés Európai Unión kívülről érkező minden termék után áfát kell fizetni július 1-től.

2021. július 1-jétől a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országból érkező küldemények áfa mentessége megszűnik, ezekre az árukra vámárunyilatkozatot kell benyújtani. Ettől az időponttól az áfa fizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál egységesen kötelező lesz, a vámmentesség azonban megmarad (kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és dohánytermékeket, melyek továbbra sem vámmentesek).