ITT AZ ÉV VÉGE, MI LESZ A KI NEM VETT SZABADSÁGGAL?

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 03.)

könyvelés ITT AZ ÉV VÉGE, MI LESZ A KI NEM VETT SZABADSÁGGAL?

Évi hét munkanap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni a munkáltató, amely kivehető egyben, vagy két részre bontva, a dolgozó igénye szerint. Erről mindenképpen a dolgozó dönt.

Az esedékesség évében kiadottnak minősül a szabadság, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a következő évre áthúzódó része nem több öt munkanapnál.

 

Következő évre átvihető a szabadság:

- a dolgozó és a munkaadó az adott évre írásbeli megállapodást köthet arról, hogy az életkor szerint járó pótszabadságot a munkavállaló a következő évre átviszi;

- a munkavállaló jogviszonya október elsején vagy azt követően kezdődött, - ez esetben legkésőbb következő év március 31-ig kell kiadni a szabadságot;

- van kollektív szerződés, amely rögzíti, hogy a szabadság negyedét következő év március 31-ig lehet átvinni; 

- a munkavállaló oldalán felmerült ok (például betegség) miatt nem lehetett a szabadságot az esedékesség évében kiadni, akkor az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni a szabadnapokat. 

 

Emellett a munkáltatónak jogában áll a munkavállalót kötelezően szabadságra küldeni, ha még rendelkezik szabadság napokkal, de a mindennapi gyakorlatban általában közös döntésen alapul a szabadságok kivétele.  

 

Olvasson tovább

PÉNZTÁRGÉP FELÜLVIZSGÁLATA

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 07.)

könyvelés PÉNZTÁRGÉP FELÜLVIZSGÁLATA

A pénztárgépekkel rendelkezőknek a megszemélyesítés, vagy a legutóbbi éves felülvizsgálatot követő 365 napon belül kötelező az újabb éves felülvizsgálat, melyről a szerviz nem küld értesítést, azt a pénztárgép üzemeltetőjének kell kezdeményeznie.

EGYSZERŰBB ÉS GYORSABB BANKVÁLTÁS OKTÓBERTŐL

(Utolsó frissítés: 2016. 10. 26.)

könyvelés EGYSZERŰBB ÉS GYORSABB BANKVÁLTÁS OKTÓBERTŐL

Október 29-től egyszerűbb és gyorsabb lesz a bankváltás, hatályba lép ugyanis az a kormányrendelet, amely rögzíti a fizetésiszámla-váltás feltételeit és határidőit.

KAMERARENDSZER SZABÁLYOSAN

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 15.)

könyvelés KAMERARENDSZER SZABÁLYOSAN

Egyre elterjedtebb a kamerarendszerek kiépítése a munkáltató vagyona, illetve az élet-testi épség megóvása érdekében.

EKÁER KÖNNYÍTÉS AZ ENGEDÉLYEZETT GAZDÁLKODÓKNAK (AEO)

(Utolsó frissítés: 2016. 10. 19.)

könyvelés EKÁER KÖNNYÍTÉS AZ ENGEDÉLYEZETT GAZDÁLKODÓKNAK (AEO)

2016. október 13-tól az Ekáer rendelet lehetővé teszi, hogy az un. engedélyezett gazdálkodó (AEO) egyszerűsített adattartamú bejelentést tegyen. Ez a gyakorlatban jelentős könnyebbséget jelent, hiszen a feladó és a címzett adatain kívül csak a rendszámot kell megadni az EKÁER szám igénylésekor, több adatot nem kell kitölteni.

KINÉL KOPOGTATHAT BE A NAV AZ ÜNNEPEK ELŐTT?

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 28.)

könyvelés KINÉL KOPOGTATHAT BE A NAV AZ ÜNNEPEK ELŐTT?

A kiskereskedelmi forgalomba kerülő termékeket a behozataltól a boltok polcáig, a weben hirdetett árukat a beszerzéstől a házhoz szállításig ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az év végén. A nagy- és kiskereskedők a megszokottnál is többször számíthatnak ellenőrzésre, hogy az ünnepek előtt ne kerüljön forgalomba adózatlan árucikk.