KATÁS VÁLTOZÁSOK

(Utolsó frissítés: 2020. 05. 06.)

könyvelés KATÁS VÁLTOZÁSOK

A meghatározott tevékenységet folytató főállású kisadózó vállalkozások 2020. március, április, május és június hónapokra tekintettel mentesülnek a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (katatörvény) szerinti tételes adófizetési kötelezettségük alól, mely mentesülés azonban nem érinti az adott főállású kisadózó társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.

Azaz függetlenül azon ténytől, hogy az említett hónapokra nem fizetik meg az érintett katások a tételes adót, biztosítottak maradnak, ezen időszakok a nyugdíjra való jogosultságuk szempontjából szolgálati időnek számítanak majd, a bevallásban szereplő tételes adómértékhez tartozó ellátási alap pedig beszámít a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset összegébe.

A kedvezményre azok a meghatározott tevékenységet folytató kisadózó vállalkozások jogosultak, akik e tevékenységüket 2020. február hónapjában már a katatörvény hatálya alá tartozóként folytatták. Fontos megemlíteni, hogy a mentesülés csak az adófizetésre vonatkozik, a bevallás benyújtására nem.

A másik kedvezmény, hogy a kisadózó vállalkozás a 2020. március 1-je előtt esedékessé vált, katatörvény szerinti adótartozását a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben fizetheti meg.

A 2020. április 21-én kihirdetett 140/2020. kormányrendelet 23. paragrafus (1) bekezdésének rendelkezései alapján a főállású kisadózók magasabb mértékű társadalombiztosítási jogszerzést érhetnek majd el, mivel az általuk teljesített tételes adófizetésekhez a korábbinál magasabb mértékű járulékalap társul.

Az említett kormányrendelet rendelkezései 2020. július 1-jétől hatályosak; ezen időponttól kezdődően a főállású kisadózó, amennyiben havi 50 ezer forintos tételes adót fizet, a társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során, járulékalapot képező jövedelmeként 2020. július 1-jétől, a korábbi havi 98 100 forint helyett havi 102 000 forint vehető figyelembe. Ha a főállású kisadózó a magasabb, havi 75 ezer forintos tételes adó megfizetését vállalja, úgy abban az esetben a társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során, járulékalapként a korábbi havi 164 ezer forint helyett 2020. július 1-jétől havi 170 ezer forint vehető figyelembe.

 

 

Olvasson tovább

ITT A MUNKAHELYTEREMTŐ BÉRTÁMOGATÁS

(Utolsó frissítés: 2020. 05. 19.)

könyvelés ITT A MUNKAHELYTEREMTŐ BÉRTÁMOGATÁS

A munkaadók vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha nyilvántartott álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében. A támogatás folyósítási időtartama 6 hónap lehet, további 3 hónapos támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség előírása mellett. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és szociális hozzájárulási adó 100%-a, de legfeljebb 200 ezer Ft lehet havonta.

Munkáltatói kölcsön szabálya

(Utolsó frissítés: 2020. 04. 27.)

könyvelés Munkáltatói kölcsön szabálya

Járványhelyzet miatt, a kieső jövedelem ideiglenes pótlására, megoldás lehet a munkavállaló számára nyújtott munkáltatói kölcsön.

Ingyenes termékátadás és szolgáltatás járvány idején

(Utolsó frissítés: 2020. 05. 29.)

könyvelés Ingyenes termékátadás és szolgáltatás járvány idején

Megjelent adóhatóság honlapján egy igen jól használható, részletes és teljeskörü tájékoztató arról, hogy hogyan kell elszámolni az ingyenesen átadott termékeket (pl. védőmaszk adományozása kórháznak), szolgáltatásokat (pl. ingyenes ebéd a kórházi osztályra), annak milyen adóvonzata van és milyen termékátadásra, szolgáltatásnyújtásra alkalmazható. Az alábbi linken olvasható:https://www.nav.gov.hu/nav/segitseg_rendkivuli_helyzetben/adozasi_konnyitesek/A_koronavirus_jarvany20200512.html?query=ingy