MEGHOSSZABBÍTOTT VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK

(Utolsó frissítés: 2021. 04. 08.)

könyvelés MEGHOSSZABBÍTOTT VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK

A bevásárlóközpont üzleten, valamint a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségen vagy helyszínen kívüli területén történő tartózkodás, közlekedés, továbbá az üzletek, valamint a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségek vagy helyszínek előtti területen történő várakozás során – a közös háztartásban élők kivételével – mindenki köteles a másik embertől legalább 1,5 méter távolságot tartani. A maszkhasználat szabályai megmaradnak.

A kijárási tilalom 22-05 óra közötti időszakban áll fenn.

A szolgáltatásokkal szemben elrendelt korlátozó intézkedések nagyrészt eltörlésre kerülnek, így a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség nem köteles már továbbra is zárva tartani.

Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka 21:30-05:00 órára változik. E közti időben megengedett az üzletben a tartózkodás és vásárlás.

A vendéglátó üzletek továbbra is zárva maradnak. Az üzletben való tartózkodás az elvitelre való ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig megengedett csak.

Üzletek tekintetében áttérünk a négyzetméter alapú korlátozásra. A 10 négyzetméteres vagy kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében a dolgozón kívül egy vásárló tartózkodhat. Az ezt meghaladó vásárlóterületűben 10 négyzetméterenként tartózkodhat egy vásárló. A számítást a kerekítés szabályai szerint kell elvégezni. Amelyik üzlet nem rendelkezik vásárlótérrel, akkor lehet nyitva, ha biztosítani tudja, hogy a sorban állók folyamatosan tartani tudják a 1,5 méteres távolságot egymástól. Aki nem tudja biztosítani a szabályokat, nem nyithat ki. A vásárlótér az a terület, ahova az üzlet vásárlói vásárlás céljából belépnek.

Az üzlet vezetője köteles a bejárat előtt, mindenki számára jól láthatóan feltüntetni a nyitvatartási időt, valamint hogy egy időben összesen hány fő vásárló tartózkodhat az üzletben. A számítás során a 14 éven alulit, a 65. év feletti segítőjét és a fogyatékkal élő segítőjét nem kell figyelembe venni.

A bejutásra várakozóknak 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól, a kézfertőtlenítést, a felületek és a vásárláshoz használt eszközök fertőtlenítését folyamatosan biztosítani kell.

A szabályok betartását a rendőrség, kormányhivatal, katonaság ellenőrzi, az azt megszegőket 100.000 – 1.000.000 forintig büntethetik, az üzletet legalább egy napra, maximum egy évre  bezárhatják. Nem büntethetnek, ha az üzemeltető, vagy vezető mindent megtett a jogellenes helyzet felszámolásáért, azaz felszólítanak távozásra, vagy hívják a rendőrséget.

Az oktatás április 19-én indul el a tervek szerint.

A szabadidős sporttevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban – továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel, azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. A szállodák és fitnesztermek viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Ugyanígy április 19-ig meghosszabbodik a határellenőrzés, zárás. 

 

Olvasson tovább

VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK MÓDOSÍTÁSA

(Utolsó frissítés: 2021. 04. 23.)

könyvelés VÉDELMI INTÉZKEDÉSEK MÓDOSÍTÁSA

A korlátozó intézkedések május 23-ig fennmaradnak, de legalább a teraszokra már kiülhetünk szombattól. A már megszokott és betartani kért védelmi szabályok megmaradnak, azaz a kijárási tilalom, maszkviselés, távolságtartás, gyülekezési tilalom, határellenőrzés-visszatértek karanténja továbbra is velünk élnek, a kormány május 23-ig azokat fenntartja.

KAMATMENTES 10 MILLIÓ – törölték a TEÁOR számokat

(Utolsó frissítés: 2021. 05. 19.)

könyvelés KAMATMENTES 10 MILLIÓ – törölték a TEÁOR számokat

Immár tevékenységi körtől függetlenül igényelhető a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön azon cégeknek, amelyeknek 2020. évi árbevétele legalább 30%-al alacsonyabb volt az előző évinél.

LEZÁRÁSI INTÉZKEDÉSEK

(Utolsó frissítés: 2021. 03. 08.)

könyvelés LEZÁRÁSI INTÉZKEDÉSEK

Megjelent a 104/2021. kormányrendelet, amellyel a kormány bevezeti a március 8-tól, hétfőtől hatályba lépő intézkedéseket. A rendeletet reggel 5 óra és este 8 óra között kell alkalmazni (kijárási tilalmon kívül) és a rendelkezések nem terjednek ki a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatókra és a nagykereskedelmi tevékenységre.

Ötmillió beoltott - újabb enyhítések

(Utolsó frissítés: 2021. 05. 25.)

könyvelés Ötmillió beoltott - újabb enyhítések

Május 23-tól vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak, de azért maradtak kivételek.