MEGJELENT ADÓHATÓSÁG IDEI ELLENŐRZÉSI TERVE

(Utolsó frissítés: 2022. 04. 11.)

könyvelés MEGJELENT ADÓHATÓSÁG IDEI ELLENŐRZÉSI TERVE

Fókuszban a webhelyeken értékesítők; az élelmiszeriparral összefüggő árukat, terményeket forgalmazó és beszerző, valamint élelmiszeripari termékek előállítását végző adózók; az építőipari-, építőanyag-kereskedelmi tevékenységet végzők; gépjármű- és gépjármű alkatrész kereskedelmi, valamint gépjárműjavítási tevékenységet folytatók; ingatlanközvetítők; számítástechnikai-termékek kereskedői; turizmusban, vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban tevékenykedők; futártevékenységet végzők (ételkiszállítók is); személyszállítók (taxi, telekocsi) szezonális termékeket árusítók; távol-keleti termékeket árusító textilkereskedők lesznek.

 

A NAV az online adatszolgáltatásokból beérkező adatok elemzésével (elsősorban az online számla és pénztárgép) igyekezni fog feltárni az egyes számlázási láncolatokat, megpróbálja megakadályozni az általános forgalmi adó megspórolását.

 

Kiemelt feladatként tűzi ki az adóhatóság a nemzetközi információcsere keretében érkező adatok hasznosítását, az adózási szempontból nem együttműködő országokkal kapcsolatban álló, onnan nyereséget szerző adózók kockázatelemzésen alapuló ellenőrzését. Szintén kiemelt feladatként határozza meg a NAV a gyors hatósági reakciót a nagy munkaerő-igényű foglalkoztatással összefüggő csalárd magatartások feltárása érdekében, így különösen a vagyonvédelmi tevékenységet folytatók, a munkaerőkölcsönzéssel, illetve a takarítással foglalkozók körében. A nemzetközi információcsere alapján beérkező adatok elemzésével az idei évben nagyobb hangsúlyt kapnak a határon átnyúló ügyletek, és azok ellenőrzése.

 

Az e-kereskedelmi forgalom jelentős növekedésével, amelyet a járványhelyzet még tovább erősített, egyaránt növekedett az alulértékelés, valamint a közösségi és belföldi forgalomban az áfa-kikerülés. E trendek a csalárd adózói köröket és újszerű magatartásokra sarkallta, amelyhez a NAV is igyekszik alkalmazkodni.

 

Azonnali fellépést tűz ki célul az adóhatóság azon ügyletek esetében, melyeknél az áru itthon lefolytatott import vámkezeléssel nyeri el az uniós státuszt. Az időben történő hatósági fellépés lehetőséget ad a kockázatok korai felismerésére. Az ellenőrzés egyrészt az importőr vállalkozás, másrészt (indokolt esetben) az ügyletben részt vevő vámjogi képviselő oldalán folytatandó majd le.

 

A megyei adó- és vámigazgatóságok, kockázatelemzés alapján a kockázat-súly és az adózói kör jogkövetési hajlandósága szerint támogató eljárásokat folytatnak majd le.

 

A NAV folyamatosan monitorozza majd az alapvető eltéréseket, amely keretében az új vállalkozásokat folyamatosan elemzi, ellenőrzi; feladata lesz többek között a személyi változással érintett vállalkozások folyamatos elemzése, és ellenőrzésre kijelölése; az Online Számla rendszer adatai alapján történő kockázatelemzés, és kiválasztás szerinti ellenőrzés; az Online pénztárgéppel kapcsolatos kötelezettségek ellenőrzése; az áfabevallást be nem nyújtó, vagy nullás adókötelezettséget valló, de kontroll alapján tevékenységet folytató, áfakontroll-eltéréssel rendelkező, illetve az „alvó státuszból feléledő” társaságok ellenőrzése; az SZJA visszaigénylést, visszatérítést tartalmazó bevallások utalás előtti ellenőrzése; a jövedékiadó-köteles tevékenységek ellenőrzése; a NETA-hoz kapcsolódó vizsgálatok; az áruk-, termékek és szolgáltatások helyszíni ellenőrzése, és ezek alapján indított ellenőrzések.

 

Olvasson tovább

KISTEHERAUTÓVAL CSAK ENGEDÉLY BIRTOKÁBAN LEHET FUVAROZNI

(Utolsó frissítés: 2022. 05. 11.)

könyvelés KISTEHERAUTÓVAL CSAK ENGEDÉLY BIRTOKÁBAN LEHET FUVAROZNI

Május 21-étől a 3,5 tonna alatti, fuvardíj ellenében végzett árufuvarozást a kormányhivatalnál kiváltható tevékenységi engedélyhez kötik. Mindez azokra a 2,5 tonna össztömeget meghaladó kisteherautósokra vonatkozik, akik díj ellenében árut fuvaroznak.

KMARAI TAGDÍJ

(Utolsó frissítés: 2022. 03. 23.)

könyvelés KMARAI TAGDÍJ

Idén változás van a kamarai hozzájárulás megfizetésében.

HOMEOFFICE: ADÓMENTESEN HAVI 20e FT

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 31.)

könyvelés HOMEOFFICE: ADÓMENTESEN HAVI 20e FT

A munkáltató otthonról dolgozójának havonta a minimálbér 10%-ának megfelelő összeget (idén havi 20.000 Ft-ot) fizethet ki adó és járulékmentesen.

25 ÉV ALATTIAK SZJA MENTESSÉGE

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 24.)

könyvelés 25 ÉV ALATTIAK SZJA MENTESSÉGE

Januártól a 25. életévét be nem töltött magánszemélyek nettó jövedelme megnő, bizonyos értékhatár alatt nem lesz jövedelemadó fizetési kötelezettségük.

EZ ÉVBEN IS IGÉNYBE VEHETŐ ADÓKÖNNYÍTÉSEK

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 18.)

könyvelés EZ ÉVBEN IS IGÉNYBE VEHETŐ ADÓKÖNNYÍTÉSEK

A vállalkozások 2022-ben is élhetnek a már tavaly megismert adókönnyítéssel, illetve adómérsékléssel. A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályok meghosszabbításáról szóló törvény 2022. június 30-ig engedélyezi a rendkívüli adókönnyítési lehetőségek igénybevételét. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozások számára, függetlenül attól, hogy tavaly éltek-e a könnyítésekkel vagy sem, ez évben ismét lehetővé válik azok egyszeri, és csakis egyszeri alkalmazása.