SZÁMLAADAT SZOLGÁLTATÁS JÚLIUS 1-TŐL

(Utolsó frissítés: 2020. 06. 08.)

könyvelés SZÁMLAADAT SZOLGÁLTATÁS JÚLIUS 1-TŐL

Adóhatóság adott ki egy részletes útmutatót, „A számlaadat-szolgáltatás 2020. július 1-jétől alkalmazandó szabályai kibocsátói oldalon”amely a NAV oldaláról letölthető. Viszont ennek előfeltétele a regisztráció és arról semmi útmutató nem jelent meg, viszont cserébe rettentő bonyolult! Adóhatóság legújabb közlése szerint, még egyelőre nem fogják büntetni azt az adózót, aki nem, vagy nem jól teljesítette az adatszolgáltatást, ha legalább regisztrációval rendelkezik.

A regisztráció menete a következő: (társaságok nagy részének már meg kell lennie a regisztrációnak, ezért itt egyéni vállalkozóval megyünk végig)

 1.onlineszamla.nav.gov.hu oldalon kell elkezdeni,

2. katt a regisztrációra,

3. zöld ablakban katt az adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztráció mezőre,

4. saját adóazonosító jel megadása,

5. felhasználónév ellenőrzése/megadása

6. regisztráció típusa/cég/egyéni vállalkozó, magánszemély,

7. adószám első 8 számjegyének megadása,

 8. adatok visszaellenőrzése,

9. jelszó, email, telefon, stb.. megadása,

10. regisztráció,

11. bejelentkezés a már megképzett felhasználónév/jelszóval.

Ezzel a regisztráció rendben van az adóhatóságnál. Amennyiben kézi számláinkról adatot szolgáltatunk a NAV felé, akkor ezen oldalon lehet azt megtenni négy napon belül a „számlaadat-rögzítés” fülre kattintva.

Annak aki számlázó programot használ, további lépéseket kell tennie:

A számlázó programmal történő adatszolgáltatáshoz, először is választanunk kell valamilyen számlázó programot és az ott leírtak szerint regisztrálni kell. Ha ez megvan, egy un. „technikai felhasználó”-t is létre kell hoznunk az onlinszamla.nav.gov.hu oldalon, de nem a választott számlázó programban! Ez a technikai felhasználó fogja megteremteni az általunk választott számlázó program és a NAV közötti kommunikációt.

Ennek lépései:

-Belépünk az onlineszamla.nav.gov.hu oldalra felhasználónevünkkel, jelszavunkkal,

-A felhasználók fülre kattintunk, ami balról az 5., megjelenik egy új ablak, amelynek az alján van egy zöld szinű, „új felhasználó” négyzet, amelyre rákattintva lehet létrehozni a technikai felhasználót,

-a jelszavunkkal megerősítjük hogy mi vagyunk azok, akik megképzik az új technikai felhasználót, majd mentjük a technikai felhasználót.

-Ekkor a bal kis zöld négyzetre kell klikkelni, a „kulcsgenerálás”-ra, amely rövid időn belül megképzi azon számsorokat, amelyeket bármely számlázóba bemásolva adatot fogunk tudni szolgáltatni. Amit kérni fog az általunk választott számlázó program: felhasználónév, XML aláíró kulcs, XML cserekulcs, jelszó. Ezeket érdemes „ctrl+c”, „ctrl+v”-vel kimásolni az onlineszamla.nav.gov.hu oldalról, és bemásolni a számlázó programunk azon részébe, ahova kéri (a billentyűkombinációt javasoljuk, mert ezek értelmetlen hosszú számsorok, ha bepötyögnénk nagy lenne a hibalehetőség az átmásolásnál. Pl 0 vagy O). Ha sikeres a regisztráció, azt általában minden számlázó program visszajelzi számunkra, vagy egy kis zöld pipával, avgy ki is írja, hogy van Nav adatkapcsolat, stb…

Azon beküldött számlák amit adóhatóság lát, lekérdezhetőek az onlineszamla.nav.gov.hu oldalon a számlák/kimenő számlák fül alatt.

 

Olvasson tovább

Ingyenes termékátadás és szolgáltatás járvány idején

(Utolsó frissítés: 2020. 05. 29.)

könyvelés Ingyenes termékátadás és szolgáltatás járvány idején

Megjelent adóhatóság honlapján egy igen jól használható, részletes és teljeskörü tájékoztató arról, hogy hogyan kell elszámolni az ingyenesen átadott termékeket (pl. védőmaszk adományozása kórháznak), szolgáltatásokat (pl. ingyenes ebéd a kórházi osztályra), annak milyen adóvonzata van és milyen termékátadásra, szolgáltatásnyújtásra alkalmazható. Az alábbi linken olvasható:https://www.nav.gov.hu/nav/segitseg_rendkivuli_helyzetben/adozasi_konnyitesek/A_koronavirus_jarvany20200512.html?query=ingy

ITT A MINIMUM JÁRULÉKALAP

(Utolsó frissítés: 2020. 06. 24.)

könyvelés ITT A MINIMUM JÁRULÉKALAP

Július 1-től új fogalommal kell megbarátkoznia minden részmunkaidőben foglalkoztatottnak, mégpedig a minimum járulékalap bevezetésével.

ITT A MUNKAHELYTEREMTŐ BÉRTÁMOGATÁS

(Utolsó frissítés: 2020. 05. 19.)

könyvelés ITT A MUNKAHELYTEREMTŐ BÉRTÁMOGATÁS

A munkaadók vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha nyilvántartott álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében. A támogatás folyósítási időtartama 6 hónap lehet, további 3 hónapos támogatás nélküli továbbfoglalkoztatási kötelezettség előírása mellett. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és szociális hozzájárulási adó 100%-a, de legfeljebb 200 ezer Ft lehet havonta.

SZÁMLA ÉS NYUGTAADÁS EGYSZERRE?

(Utolsó frissítés: 2020. 07. 16.)

könyvelés SZÁMLA ÉS NYUGTAADÁS EGYSZERRE?

Megjelent adóhatóság tájékoztatója a pénztárgépre kötelezettek nyugta-számlaadás és adatszolgáltatásuk összefüggéséről. Bár többségében eddig a számlaadást nyugtaadás is kísérte, ezentúl ajánlott vagy csak nyugtát vagy csak számlát kiállítani az értékesítésről.