Tájékoztatás visszavont engedélyű pénztárgépekkel kapcsolatos lehetőségekről

(Utolsó frissítés: 2014. 02. 04.)

Az NGM úgy döntött, hogy a pénztárgép cserében az Alt Cash károsultak előleg befizetését átvállalja, ezen követelésüket az érintettek az államra engedményezhetik. A károsultaknak ezen döntésüket az ügyfélkapun kell jelezniük, viszont ezen bejelentést még nem tehetik meg, a bejelentő felület kialakítása tart. Az érintettek a visszavont forgalmi engedélyű pénztárgépekre leadott megrendeléshez felhasznált üzembe helyezési kóddal tudnak új, érvényes forgalmi engedéllyel rendelkező pénztárgépre megrendelést leadni.

 

Olvasson tovább

Minden héten adatot szolgáltat a számlakibocsátó

(Utolsó frissítés: 2014. 02. 17.)

Azon pénztárgép használatára kötelezett adózó, aki bizonylatkibocsátási kötelezettségének csak számla kibocsátásával tesz eleget, azaz minden értékesítéséről számlát állít ki nyugta helyett, számlakibocsátásairól hetente adatot szolgáltat adóhatóság részére! Az ilyen számlakibocsátónak regisztrálnia kell a NAV-nál, illetve ezen tevékenységének megszüntetését is be kell jelentenie adóhatóságnak. Az első adatszolgáltatást azon számlák vonatkozásában kell először alkalmazni, amelyek kibocsátása 2014. február 28-át követően történik! Az adatszolgáltatást naptári bontásban, naptári hetente, a tárgyhetet követő hét negyedik napjáig kell teljesíteni, mindazon adatokról, melyek a számlán feltüntetésre kerülnek.

VISSZAVONT ENGEDÉLYŰ PÉNZTÁRGÉPEK

(Utolsó frissítés: 2014. 01. 24.)

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal ( MKEH) Metrológiai Hatósága 2014. január 23-i döntéseiben az alábbi pénztárgépek forgalmazási engedélyét igazságügyi szakértő bevonásával lefolytatott vizsgálat alapján visszavonta: · az Alt Cash Kft. (1141 Budapest, Fogarasi út 195-197.) A017 számon engedélyezettSAM4S NR-300 ONLINE · a Japán Cash Company Kft (1089 Budapest, Orczy tér 4/C.) A018 számon engedélyezett S&E NR-300 ONLINE A döntéseket megalapozó vizsgálat kimutatta, hogy az érintett pénztárgépek - a beépített AEE funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt - lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók. Ezen időponttól a visszavont pénztárgéppel nyugta nem adható ki, az elszámolásra nem alkalmas, ha be van üzemelve akkor vállalkozóknak más pénztárgépet kell megrendelnie a NAV oldalán!

Számlakibocsátáshoz kapcsolódó adatszolgáltatás változása

(Utolsó frissítés: 2014. 03. 05.)

Azon pénztárgép használatára kötelezett adóalanyok, akik nyugtaadásukat számla kibocsátásával teljesítik a következő módosításokra kell, hogy figyelemmel legyenek: Azon adóalanyok, akik már 2013. szeptember 01-ét megelőzően is nyugta helyett számla kibocsátásával tettek eleget kötelezettségüknek és pénztárgép használatára lennének kötelezettek, 2014. december 31-ig mentesülnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Ezen mentességüket 2014. március 17-ig be kell jelenteniük adóhatóság felé. Viszont minden adóalanynak aki kötelezett rá, 2015. január 01-től már adatot kell szolgáltatnia NAV felé, kivétel nélkül. A változás, hogy január 01-től már nem a számla minden adatáról, hanem csak a számla keltéről, sorszámáról, vevő nevéről és címéről, ellenértékről kell az adatszolgáltatást teljesíteni.

Pályázati lehetőség mikro-, kis-, és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásának támogatására

(Utolsó frissítés: 2014. 01. 09.)

Pályázaton azon cégek vehetnek részt, melyek a támogatást igénylő beruházást még nem kezdték el, de azt november 30-ig befejezik. Vállalják, hogy a támogatással legalább két, teljes munkaidős munkavállaló számára létesítenek munkahelyet és a már meglévő és újonnan felvett dolgozókat a beruházás befejezése után még legalább két évig foglalkoztatják és a létrehozott beruházást legalább három évig működtetik. A támogatás keretében új gépek, berendezések, műszaki eszközök, technológiák beszerzésének, valamint új létesítmények építésének költségei számolhatóak el. Munkavállalónként 1,5M Ft az alap és 3M Ft lehet maximum új munkahelyenként a támogatás mértéke. Az összeg akkor emelkedik, ha az új munkahelyen a cég nyilvántartott álláskeresőt, vagy roma munkavállalót alkalmaz. Szintén növelheti az elnyert összeget, ha a vállalkozás hátrányos helyzetű térségben, illetve szabad vállalkozási zónában működik. Bővebb információ: http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/foglalkoztataspolitikaert-elelos-allamtitkarsag/hirek/palyazati-felhivas-a-mikro-kis-es-kozepvallalkozasok-munkahelyteremto-beruhazasainak-tamogatasara-kodjel-nfa-2014-kkv

Kiket ellenőriz a NAV 2014. évben?

(Utolsó frissítés: 2014. 03. 07.)

Közzétette adóhatóság a 2014. évre vonatkozó ellenőrzési irányelveit. Tájékoztatója az alábbi linken érhető el: http://www.nav.gov.hu/nav/szabalyzok/2014_ellenorzesi_feladatok.html?query=ellen%C5%91rz%C3%A9si%20ir%C3%A1nyok