Változtak az adómentesen adható lakáscélú támogatás feltételei

(Utolsó frissítés: 2016. 09. 21.)

könyvelés Változtak az adómentesen adható lakáscélú támogatás feltételei

Az új szabályozás többek között nem kezeli a félszoba fogalmát, azonban lakószoba alatt kell érteni az olyan helyiséget, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 négyzetmétert, de – a meglévő, kialakult állapotot kivéve – legfeljebb 30 négyzetméter, legalább egy 2 méter széles – ajtó és ablak nélküli – falfelülettel rendelkezik. (A kormányrendelet szerint a 6-12 négyzetméter közötti hasznos alapterületű helyiséget félszobaként kellett figyelembe venni.) A 30 négyzetméternél nagyobb helyiséget két szobaként kell számításba venni. Ha a nappali szoba, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 négyzetmétert, úgy két szobaként kell figyelembe venni. 

Ezzel párhuzamosan a méltányolható lakásigény meghatározásakor sem kell félszobákkal számolni (például három együttköltöző/együttlakó családtag esetén méltányolható lakásigénynek az az ingatlan felel meg, amely legfeljebb négy lakószobával rendelkezik, míg ez a kormányrendelet háttérjogszabályként történő alkalmazásakor három és fél szoba volt).

A méltányolható lakásigény mértéke az együttköltöző, együttlakó családtagok számától függően

- egy-két személy esetében: legfeljebb három lakószoba,

- három-négy személy esetében: legfeljebb négy lakószoba.

Minden további személy esetében egy lakószobával nő a lakásigény mértéke. 
 

Az együttköltöző családtagok meghatározásakor a testvért, valamint az élettárs testvérét nem lehet figyelembe venni.
 

 

Olvasson tovább

Jönnek a modernizált online kasszák

(Utolsó frissítés: 2016. 10. 10.)

könyvelés Jönnek a modernizált online kasszák

Január elsején csatlakoznak az online rendszerhez az autószerelők, a gépjárműalkatrész-kiskereskedők, a plasztikai sebészek, a diszkók, a tánctermek, a mosodák, a masszázsszalonok, a fogyasztó- és karcsúsítóhelyek, a testépítőklubok, valamint a taxisok és a pénzváltók. Ezeknek a vállalkozásoknak már a modernizált kasszát kell beszerezniük.

Cégvezető felelőssége

(Utolsó frissítés: 2016. 09. 19.)

könyvelés Cégvezető felelőssége

A vezető tisztségviselő harmadik személyek felé csak abban az esetben felel majd egyetemlegesen a károkozásért, amennyiben azt szándékosan okozta. Így módosította nyáron a Parlament a Polgári törvénykönyvet.

EKÁER KÖNNYÍTÉS AZ ENGEDÉLYEZETT GAZDÁLKODÓKNAK (AEO)

(Utolsó frissítés: 2016. 10. 19.)

könyvelés EKÁER KÖNNYÍTÉS AZ ENGEDÉLYEZETT GAZDÁLKODÓKNAK (AEO)

2016. október 13-tól az Ekáer rendelet lehetővé teszi, hogy az un. engedélyezett gazdálkodó (AEO) egyszerűsített adattartamú bejelentést tegyen. Ez a gyakorlatban jelentős könnyebbséget jelent, hiszen a feladó és a címzett adatain kívül csak a rendszámot kell megadni az EKÁER szám igénylésekor, több adatot nem kell kitölteni.

Pénztárgépre kötelezettek – elhalasztva

(Utolsó frissítés: 2016. 09. 15.)

Az eredetileg októbertől elektronikus pénztárgépre kötelezettek körének még sem kell ez évben áttérnie pénztárgépre. Az új időpont 2017. január 01.

EGYSZERŰBB ÉS GYORSABB BANKVÁLTÁS OKTÓBERTŐL

(Utolsó frissítés: 2016. 10. 26.)

könyvelés EGYSZERŰBB ÉS GYORSABB BANKVÁLTÁS OKTÓBERTŐL

Október 29-től egyszerűbb és gyorsabb lesz a bankváltás, hatályba lép ugyanis az a kormányrendelet, amely rögzíti a fizetésiszámla-váltás feltételeit és határidőit.