25 ÉV ALATTIAK SZJA MENTESSÉGE

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 24.)

könyvelés 25 ÉV ALATTIAK SZJA MENTESSÉGE

Az érvényesíthető összeg havi értékhatára ebben az évben 433.700 Ft, éves értékhatára pedig 5.204.400 Ft, ami tulajdonképen jövedelemadó mentességet jelent.

Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetőek figyelembe, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be és az a hónap, amelyben a 25. életévét betölti.

Az értékhatárt meghaladó, továbbá minden más adóköteles (bérbeadásból, magánszálláshely-szolgáltatásból származó, egyéb jogcímen szerzett, osztalék és más külön adózó, valamint az ekhós) jövedelmek tekintetében fennmarad az adókötelezettség.

A 25 év alatti fiatalok kedvezménye a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

Fontos, hogy a kedvezmény érvényesítése automatikus, ezért figyelni kell a kedvezmény mértékét meghaladó jövedelemre, azt nyilatkozattal le kell mondani a kedvezmény mértékénél nagyobb jövedelem esetén, mert ha azt jogosultság nélkül veszik igénybe, akkor arra bírságot és késedelmi kamatot is fizetni kell.

 

Olvasson tovább

HOMEOFFICE: ADÓMENTESEN HAVI 20e FT

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 31.)

könyvelés HOMEOFFICE: ADÓMENTESEN HAVI 20e FT

A munkáltató otthonról dolgozójának havonta a minimálbér 10%-ának megfelelő összeget (idén havi 20.000 Ft-ot) fizethet ki adó és járulékmentesen.

EZ ÉVBEN IS IGÉNYBE VEHETŐ ADÓKÖNNYÍTÉSEK

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 18.)

könyvelés EZ ÉVBEN IS IGÉNYBE VEHETŐ ADÓKÖNNYÍTÉSEK

A vállalkozások 2022-ben is élhetnek a már tavaly megismert adókönnyítéssel, illetve adómérsékléssel. A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályok meghosszabbításáról szóló törvény 2022. június 30-ig engedélyezi a rendkívüli adókönnyítési lehetőségek igénybevételét. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozások számára, függetlenül attól, hogy tavaly éltek-e a könnyítésekkel vagy sem, ez évben ismét lehetővé válik azok egyszeri, és csakis egyszeri alkalmazása.

KMARAI TAGDÍJ

(Utolsó frissítés: 2022. 03. 23.)

könyvelés KMARAI TAGDÍJ

Idén változás van a kamarai hozzájárulás megfizetésében.

ELMULASZTOTTAD VISSZAKÉRNI ÉV VÉGÉIG AZ SZJA-T?

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 07.)

könyvelés ELMULASZTOTTAD VISSZAKÉRNI ÉV VÉGÉIG AZ SZJA-T?

Minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, ekho, illetve katások esetében a tételes adó negyede.

MEGJELENT ADÓHATÓSÁG IDEI ELLENŐRZÉSI TERVE

(Utolsó frissítés: 2022. 04. 11.)

könyvelés MEGJELENT ADÓHATÓSÁG IDEI ELLENŐRZÉSI TERVE

A NAV 2022. évi ellenőrzési terve alapján négy fő területre fog koncentrálni: jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek ellenőrzése, beérkező kontroll adatokból keletkező célzott ellenőrzések, kiemelt adózók ellenőrzése, önkéntes jogkövetés támogatása.