A BÉRTÁMOGATÁSBÓL KIMARADTAK IS KAPNAK KOMPENZÁCIÓT

(Utolsó frissítés: 2021. 06. 09.)

könyvelés A BÉRTÁMOGATÁSBÓL KIMARADTAK IS KAPNAK KOMPENZÁCIÓT

Az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz benyújtott kérelem alapján, 219.000 Ft vissza nem térítendő támogatást kaphat azon Önfoglalkoztató, amely tényleges főtevékenységként az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról szóló rendelet szerinti tevékenységet folytatja, nem volt jogosult bértámogatásra, nem minősül kifizetőnek és nincs munkavállalója.

Tényleges főtevékenységnek azt a tevékenységet kell érteni, amelyből a jogosultnak 2021. június 8. napját vagy 2020. november 11. napját megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott.

Önfoglalkoztató: veszélyhelyzeti intézkedésekkel érintett lenti ágazatokban jogszabály alapján korlátozásokkal érintett, alkalmazott nélkül működő mikrovállalkozás és önfoglalkoztató.

Kérelem a veszélyhelyzet végéig nyújtható be (jelen tudásunk szerint most ez szeptember hónap vége) az Önfoglalkoztató székhelye vagy telephelye szerint illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz.

A támogatás folyósítására csak akkor kerülhet sor, ha a támogatott vállalja, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónapig vállalkozását nem szünteti meg és nem szünetelteti, valamint a támogatás lejártát követő 8 napon belül Beszámoló lapot nyújt be a hivatalhoz.

A kérelem, valamint részletesebb információk elérhetőek a munka.hu oldalon: https://nfsz.munka.hu/cikk/1544

 

Olvasson tovább

VÁLLALKOZÁSOK MUNKAERŐ TÁMOGATÁSA

(Utolsó frissítés: 2021. 06. 01.)

könyvelés VÁLLALKOZÁSOK MUNKAERŐ TÁMOGATÁSA

Június 1-től nem lehet igényelni a veszélyhelyzet miatti munkaerő támogatásokat. Helyette megoldást jelenthet a „Vállalkozások munkaerő támogatása” program.

Európai Unión kívülről érkező minden termék után áfát kell fizetni július 1-től.

(Utolsó frissítés: 2021. 06. 30.)

könyvelés Európai Unión kívülről érkező minden termék után áfát kell fizetni július 1-től.

2021. július 1-jétől a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országból érkező küldemények áfa mentessége megszűnik, ezekre az árukra vámárunyilatkozatot kell benyújtani. Ettől az időponttól az áfa fizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál egységesen kötelező lesz, a vámmentesség azonban megmarad (kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és dohánytermékeket, melyek továbbra sem vámmentesek).

Ötmillió beoltott - újabb enyhítések

(Utolsó frissítés: 2021. 05. 25.)

könyvelés Ötmillió beoltott - újabb enyhítések

Május 23-tól vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak, de azért maradtak kivételek.

NINCS ADÓZÁS A NAPELEMES RENDSZERREL MEGTERMELT TÖBBLET UTÁN

(Utolsó frissítés: 2021. 07. 20.)

könyvelés NINCS ADÓZÁS A NAPELEMES RENDSZERREL MEGTERMELT TÖBBLET UTÁN

2021. június 10. óta adómentes a háztartási méretű kiserőművek tulajdonosainak, üzemeltetőinek bevétele. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek nem kell adóznia a bevétel után, ha például a házára telepített napelemes rendszerrel több energiát termel, mint amennyit felhasznál, és a hálózatba feleslegként visszatáplált energiát a villamosenergia-kereskedő megtéríti neki.