ADÓZATLAN VAGYON TISZTÁRA MOSÁSA UTÓLAGOS ADÓFIZETÉSSEL

(Utolsó frissítés: 2017. 03. 28.)

könyvelés ADÓZATLAN VAGYON TISZTÁRA MOSÁSA UTÓLAGOS ADÓFIZETÉSSEL

Az ide vonatkozó rendelkezés szerint az szja-törvény hatálya alá tartozó magánszemély a 2016. június 30-ig megszerzett, alább felsorolt bevételei tekintetében alkalmazhatja az utólagos adófizetés szabályait:

  • egyéb jövedelem;
  • kamatjövedelem;
  • értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem;
  • csereügyletből származó jövedelem;
  • osztalékból származó jövedelem;
  • árfolyamnyereségből származó jövedelem;
  • ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem;
  • vállalkozásból kivont jövedelem.

 

Az utólagos adófizetés szabályai nem alkalmazhatók az olyan jövedelem alapjául szolgáló bevételekkel kapcsolatban, amelyeket terhelő személyi jövedelemadót vagy személyijövedelemadó-előleget az Art. vagy az Szja-törvény rendelkezése alapján a kifizető köteles megállapítani, vagy amellyel összefüggésben a kifizető az Art. vagy az szja-törvény alapján adatszolgáltatásra vagy igazolás kiállítására kötelezett.

Az utólagos adófizetés szabályainak választása esetén a jövedelmet terhelő személyi jövedelemadó mértéke 10 százalék. A fizetendő adó a jövedelem és az adómérték szorzata. Az utólagos adófizetés szabályainak választása esetén a fizetendő adó megállapításakor kedvezmény nem vehető figyelembe.

A jövedelmet a személyi jövedelemadón és az önellenőrzési pótlékon kívül más fizetési kötelezettség nem terheli. Az önellenőrzési pótlék megállapítása érdekében a magánszemélynek a nyilatkozatában közölnie kell a bankkal, hogy a személyi jövedelemadó alapjául szolgáló jövedelmet mely adóévben (vagy adóévekben) szerezte meg. Nyilatkozatközlés hiányában azt kell feltételezni, hogy a jövedelem megszerzése a nyilatkozattétel adóévét megelőző hatodik adóévben történt, és ennek megfelelően kell megállapítani az önellenőrzési pótlék összegét. Az önellenőrzési pótlékot a jövedelem megszerzésének adóévére vonatkozó személyijövedelemadó-bevallás benyújtására előírt határidőtől a jóváírás hónapjára vonatkozó adóbevallás benyújtására előírt határidőig terjedő időszakra kell felszámítani.

Az adókötelezettségek ilyen módon történő teljesítésének az a feltétele, hogy a bank által az adókötelezettségek teljesítése céljából megnyitott bankszámlán a személyi jövedelemadó alapjául szolgáló pénzösszeget 2017. június 30-áig befizetés vagy utalás alapján jóváírják.

Az adókötelezettségét a magánszemélynek olyan bank útján kell teljesítenie, amelyet az állami adóhatóság – a bank kérelmére – erre kijelölt. Hét banknál lehet igénybe venni az új adóamnesztiát azoknak, akik haza szeretnék hozni vagyonukat. A NAV az OTP-t, az MKB-t, az Erstét, a Raiffeisent, az FHB-t, az UniCreditet és Gránit Bankot jelölte ki arra, hogy közreműködjenek az úgynevezett utólagos adófizetés lebonyolításában.

A banknak a személyi jövedelemadót és a megállapított önellenőrzési pótlékot a magánszemély által befizetett pénzösszegből annak jóváírását követő 8 napon belül kell megállapítania és levonnia, valamint a jóváírás hónapjára vonatkozó adóbevallásában vallja be és az adóbevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg.

A bank adóbevallásában a megállapított személyi jövedelemadóról a magánszemélyre vonatkozó adatokat nem közöl. A banknak a személyi jövedelemadó megállapításáról igazolást kell kiállítania a magánszemély részére.  

 

Olvasson tovább

RÉSZLETEKBEN IS MEGFIZETHETŐ AZ ADÓ

(Utolsó frissítés: 2017. 05. 02.)

könyvelés RÉSZLETEKBEN IS MEGFIZETHETŐ AZ ADÓ

Sokan nem tudják, de magánszemély, ha a fizetendő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás összege nem több mint 200 ezer forint, kérhet pótlékmentes részletfizetést, mégpedig az SZJA-bevallásában.

MOSTANTÓL MUNKASZÜNETI NAP A NAGYPÉNTEK

(Utolsó frissítés: 2017. 03. 08.)

könyvelés MOSTANTÓL MUNKASZÜNETI NAP A NAGYPÉNTEK

Idén már négynapos ünnep lesz a húsvét, a Parlament megszavazta, hogy a nagypéntek is munkaszüneti nap legyen, ennek apropóján érdemes áttekinteni, mikor, hogyan, milyen feltételekkel dolgozhat munkaszüneti napon.

ITT A LEGÚJABB ADÓCSOMAG

(Utolsó frissítés: 2017. 05. 04.)

könyvelés ITT A LEGÚJABB ADÓCSOMAG

Az Országgyűlés előtt van a tavaszi adócsomag –hogy legyen majd mit módosítani decemberben, ahogy tavaly is- melyek legtöbbünket érintő pontjai a következőek: