ADATSZOLGÁLTATÁSA A SZÁMLÁRÓL

(Utolsó frissítés: 2019. 12. 16.)

könyvelés ADATSZOLGÁLTATÁSA A SZÁMLÁRÓL

Ahhoz, hogy július 1-től adatot tudjunk szolgáltatni számláinkról, az alábbi módosításokat érdemes megjegyezni:

  • 2020. január 1-től a teljesítéstől számított nyolc nap van a számla kiállítására;
  • 2020. július 1-től a vevő adószámát is fel kell tüntetni a számlán;
  • 2020. július elsejétől értékhatárra tekintet nélkül, minden belföldi adószámmal rendelkező adóalany felé kiállított számláról adatot kell szolgáltatni elektronikus adatszolgáltatás keretében (pl. fordított adózás, katások, alanyi és tárgyi mentesek is, ilyenek lehetnek az orvosok, biztosítósok, pü-i közvetítő is);
  • 2021. január 1-től a nem adóalanyok felé kiállított számlák és külföldi vevők esetében is elektronikus adatszolgáltatás alá fognak esni (pl. magánszemély, export, közösségi értékesítés).

A főszabály érvényben marad, azaz számlázóprogrammal kiállított számla esetén azonnali adatszolgáltatásnak kell megvalósulnia, míg kézi számlázás esetén a számlát fel kell tölteni adóhatóság oldalára. Ha az áthárított áfa az 500.000 Ft-ot eléri, egy napon belül, ha nincs áthárított adó, vagy az adó összege 500.000 Ft-ot nem éri el, akkor öt napon belül.

 

Olvasson tovább

MINIMÁLBÉR 2020

(Utolsó frissítés: 2020. 01. 07.)

könyvelés MINIMÁLBÉR 2020

A piac szereplői nem jutottak közös nevezőre, így maradt az évekkel ezelőtt már eldöntött 8%-os minimálbér emelése.

SZIGORÚBB SZABÁLYOK JANUÁRTÓL A KÖZÖSSÉGI TERMÉKÉRTÉKESÍTÉSRE

(Utolsó frissítés: 2019. 12. 06.)

könyvelés SZIGORÚBB SZABÁLYOK JANUÁRTÓL A KÖZÖSSÉGI TERMÉKÉRTÉKESÍTÉSRE

2020. évtől nagyon megszigorították a közösségi termékértékesítést-szolgáltatást. Tulajdonképpen amit nem független fél igazol le, az nem lesz közösségi értékesítés. Eddig is gond volt az un. „saját szállítással” ezután viszont ezen közösségi értékesítések bizonyítása nagyon nehéz lesz, félő hogy adóhatóság azokat nem fogja elfogadni. „nulla” áfával kiszámlázva.