KÚRIA: A PÉNZTÁRGÉPBEN MEGTALÁLHATÓ PÉNZKÉSZLETNEK ÉS A PÉNZTÁRGÉP EGYENLEGÉNEK MEG KELL EGYEZNIE

(Utolsó frissítés: 2019. 11. 20.)

könyvelés KÚRIA: A PÉNZTÁRGÉPBEN MEGTALÁLHATÓ PÉNZKÉSZLETNEK ÉS A PÉNZTÁRGÉP EGYENLEGÉNEK MEG KELL EGYEZNIE

A konkrét közigazgatási perben az adóhatóság megbírságolt egy fővárosi kávézót, mert ellenőrzéskor a pénztárgép kasszájában többletet találtak a revizorok. A vendéglátóhely úgy működött, hogy a vendégek az asztaloknál a pincéreknek fizettek, a pincérek az ellenértéket a borravalóval együtt a pénztárcájukba tették, majd időközönként a pénztárcájukból a pénztárgépbe helyezték át a náluk lévő pénzt.

A Kúria kimondta: a szabály alól önmagában csak azért, mert borravalóval dolgoznak, még nem lehet kivételt tenni. A szabályozás ugyanis lehetővé teszi egy kód alkalmazásával, hogy a borravalót elkülönítve, jogszerűen pénztárgépbe helyezzék. Az "üzemeltető működési sajátosságai" kitétel olyan helyzetekre vonatkozik, amelyekben a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás és az ellenérték bevételezése között a tevékenység jellege vagy fizikai jellemzői miatt szükségszerűen hosszabb idő telik el. A Kúria álláspontja szerint a borravaló ténye, és annak kezelésével kapcsolatos tevékenység, annak tárolási, elszámolási nehézségei nem alkalmasak a jogszabályban írt „üzemeltető működési sajátosságai” kivétel megalapozására. Ellenkező értelmezés esetén minden olyan helyzetben, ahol borravaló adására van lehetőség, a kivétel válna a fő szabállyá, amely – a Kúria megítélése szerint – nyilvánvalóan nem lehetett a jogalkotó célja, ellenkező esetben ezt a helyzetet külön nevesítette volna. A rendelet az RSN07 kód alkalmazhatóságával lehetőséget biztosít a borravaló jogszerű pénztárgépbe helyezésére. Vagyis maga a jogszabály is tartalmaz szabályozást erre az élethelyzetre, nem tekinti azt kivételes körülménynek.

A borravaló kezelésének folyamata nem minősíthető a pénztárgépet üzemeltetők olyan működési sajátosságának, amelyek megalapozhatnák a pénzkészlet és a pénztárgép bizonylatolt pénzmozgásai egyenlegének eltérését.

 

Olvasson tovább

SZIGORÚBB SZABÁLYOK JANUÁRTÓL A KÖZÖSSÉGI TERMÉKÉRTÉKESÍTÉSRE

(Utolsó frissítés: 2019. 12. 06.)

könyvelés SZIGORÚBB SZABÁLYOK JANUÁRTÓL A KÖZÖSSÉGI TERMÉKÉRTÉKESÍTÉSRE

2020. évtől nagyon megszigorították a közösségi termékértékesítést-szolgáltatást. Tulajdonképpen amit nem független fél igazol le, az nem lesz közösségi értékesítés. Eddig is gond volt az un. „saját szállítással” ezután viszont ezen közösségi értékesítések bizonyítása nagyon nehéz lesz, félő hogy adóhatóság azokat nem fogja elfogadni. „nulla” áfával kiszámlázva.

KÁRTYÁVAL FIZETSZ? – ITT A TÖBBSZINTŰ AZONOSÍTÁS

(Utolsó frissítés: 2019. 09. 10.)

könyvelés KÁRTYÁVAL FIZETSZ? – ITT A TÖBBSZINTŰ AZONOSÍTÁS

Szeptember 14-től megváltozik a kártyás fizetés, illetve az online vásárlás, ezen időponttól az e-kereskedelemben , illetve az online fizetési tranzakciók során dupla azonosításra tér át a pénzügyi rendszer.

ADATSZOLGÁLTATÁSA A SZÁMLÁRÓL

(Utolsó frissítés: 2019. 12. 16.)

könyvelés ADATSZOLGÁLTATÁSA A SZÁMLÁRÓL

Jövő nyártól két lépcsőben kiterjesztik az adatszolgáltatást minden számlára. Ennek első lépcsőfoka 2020.07.01, amikor a belföldi adóalanyok felé kibocsátottakról, 2021. január 1-től pedig minden számláról adatot kell szolgáltatunk adóhatóság felé

ISKOLAKEZDÉS, TÁMOGATÁS AZ IDÉN IS

(Utolsó frissítés: 2019. 09. 03.)

könyvelés ISKOLAKEZDÉS, TÁMOGATÁS AZ IDÉN IS

Idén január 1-jével megváltozott a dolgozóknak adható béren kívüli juttatások szabályozása, és ezzel a korábban ismert, kedvező adózású iskolakezdési támogatás lehetősége is megszűnt. Azért még maradt támogatási lehetőség a tarsolyban.

MINIMÁLBÉR 2020

(Utolsó frissítés: 2020. 01. 07.)

könyvelés MINIMÁLBÉR 2020

A piac szereplői nem jutottak közös nevezőre, így maradt az évekkel ezelőtt már eldöntött 8%-os minimálbér emelése.