AIRBNB-N ADOD KI A LAKÁSODAT? MÁR A NAV IS TUDJA!

(Utolsó frissítés: 2017. 01. 16.)

könyvelés AIRBNB-N ADOD KI A LAKÁSODAT? MÁR A NAV IS TUDJA!

Nem meglepő módon a magyar bevallások köszönő viszonyban sincsenek a most megkapott adatokkal, sokkal kevesebb bevételt vallottak be lakáskiadásból itthon, mint amiről tud a közösségi cég.

A NAV a megkapott adatok birtokában, összeveti az ír adatokat a szállásadók bevallásaival, és kiszűri azokat, akik nem vallották be, vagy nem teljeskörűen vallották be jövedelmüket.

Akinek ezen cégen keresztül volt bevétele, annak mindenképpen ajánlott az elmúlt négy évre visszamenőleg adóbevallását önrevíziózni és bevallani az elmaradt adót, természetesen a késedelmi és önrevíziós pótlékkal megfejelve. Az már más kérdés, hogy mennyire jogos az adatkérés, hiszen itthon elméletileg érvényesülnie kellene a „célhozkötöttség elvének”, azaz általánosan adatokat nem lehet kérni mindenkiről, viszont ha valakit kijelöltek vizsgálatra, már lehet kérni konkrét adatokat a vizsgálathoz kapcsolódóan.

Az „ügyfélbarát” adóhivatal valószínűleg az így nyakoncsípetteket nem vizsgálat kijelölésével fogja rémisztgetni, hanem a januártól bevezetett támogató eljárás keretében fogja erősen tanácsolni a bevallásokat módosítását. Ha mégis vizsgálattal kezdődne el az eljárás, akkor is lehetőség van a törvény szerint magánszemélynél, hogy ne szankciót alkalmazzon adóhivatal, hanem önrevízióra való felszólítással záruljon a vizsgálat.

Azért az erős tanulság, hogy adóhatóság élénken érdeklődik az úgynevezett „közösségi szolgáltatások” iránt (pl. booking.com, airbnb, uber, blablacar, stb…) így nagy valószínűséggel megkereste a többi itthon aktív szolgáltatót is, akik várhatóan ki fogják adni a birtokukban lévő adatokat.

 

Olvasson tovább

2017. évi juttatások

(Utolsó frissítés: 2017. 01. 20.)

könyvelés 2017. évi juttatások

A munkabért kiegészítő jelentősebb céges juttatások 2017-ben a következőek voltak:

FONTOS BÍRÓSÁGI DÖNTÉS AZ ALKALMI MUNKÁRÓL

(Utolsó frissítés: 2017. 02. 03.)

könyvelés FONTOS BÍRÓSÁGI DÖNTÉS AZ ALKALMI MUNKÁRÓL

Egyszerű foglalkoztatás keretében született meg egy fontos ítélet a legmagasabb bírói fórumon. A Kúria szerint, 8 óra feletti munkavégzés rendkívüli munkaidőnek számít, amire 50%-os bérpótlék jár.

ÚJABB ADÓCSOMAGOT HOZOTT A MIKULÁS

(Utolsó frissítés: 2017. 01. 13.)

könyvelés ÚJABB ADÓCSOMAGOT HOZOTT A MIKULÁS

Hittük is meg nem is, hogy a tavaszi adótörvényekkel lezárul az év. Nem így lett, azóta már többször módosították a még el sem fogadott adótörvényeket, sőt év végére is jutott újra belőlük. Reméljük ez már tényleg a vége és a képviselők elmennek karácsonyozni.

EUTR – ITT A FAANYAG KERESKEDELMI LÁNC

(Utolsó frissítés: 2017. 02. 03.)

könyvelés EUTR – ITT A FAANYAG KERESKEDELMI LÁNC

Január 31-ig kell bejelentkezniük minden olyan személynek és szervezetnek az úgynevezett EUTR nyilvántartási rendszerbe, akik Magyarország területén fát vagy faterméket hoznak forgalomba, illetve ezekkel kereskednek.