Bérbeadás KATA-ban? Lehetséges!

(Utolsó frissítés: 2017. 06. 13.)

könyvelés Bérbeadás KATA-ban? Lehetséges!

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján megtalálható TEÁOR tartalma alapján a 68.20. kódon szereplő szakágazatba tartozik:

- a saját tulajdonú, bérelt (lízingelt) ingatlan bérbeadása és üzemeltetése:

- lakások, lakóépületek,

- nem lakóépületek, beleértve a kiállítási csarnokokat, a kiállítótermeket, a raktárakat és a bevásárlóközpontokat is,

- föld, lakótelek,

- lakóházak és bútorozott vagy bútorozatlan lakások vagy apartmanok bérletbe adása tartós használatra, jellemzően havi vagy éves jelleggel.

- épületberuházás saját üzemeltetés céljából,

- a lakásként használt lakókocsik és egyéb mobil lakóterek telepének üzemeltetése,

- a használatban lévő állami, kormányzati tulajdonú ingatlan bérbeadása és üzemeltetése,

- a saját raktár, tároló üzemeltetése, az üres raktár, tároló bérbeadása.

 

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:

- szállodák, apartmanszállodák, panziók, kempingek, lakókocsitáborok és egyéb nem lakóépületek vagy rövid tartózkodásra szolgáló szálláshelyek üzemeltetése (lásd: 55 ágazat)

- a lakrész kiadása fürdőszobával, főzőhelyiség nélkül, illetve szobák kiadása közös használatú fürdőszobával, rövid időtartamra, turisztikai célra, lásd 55.20

- a lakrész kiadása fürdőszobával, főzőhelyiség nélkül, illetve szobák kiadása közös használatú fürdőszobával, nem tirisztikai célra, lásd 55.90

A fentiek alapján tehát egyértelmű, hogy a 68.20. kategóriába a hosszútávú lakáskiadást soroljuk és vitathatatlan, hogy a rövidtávú lakáskiadás egy másik kóddal van jelezve (az 55. kategóriába tartozik).

A magyar jogi szabályozás komplex és sokszor nehezen érthető részleteivel szemben a KATA szabályai teljesen egyértelműek, hiszen nemcsak a tiltott tevékenységi kör egyértelmű megnevezését tartalmazza, hanem annak TEÁOR kódját is feltünteti. Kevés ilyen egyértelmű szabályozás létezik Magyarországon, úgyhogy ne értsük félre! A KATA szabályai alapján tiltott tevékenység kétségtelenül a hosszútávú lakáskiadás, a rövidtávú kiadás pedig megengedett!

Ez nyílván remek hír az Airbnb-zők, Booking-osok, szálláskiadók számára, hosszútávú lakásbérbeadóknak viszont valóban nem marad más, mint a KATA-n kívüli lehetőségek, akár magánszemélyként, egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaságként.

 

Olvasson tovább

ELFOGADTÁK A 2018-AS ADÓTÖRVÉNYEKET

(Utolsó frissítés: 2017. 06. 23.)

könyvelés ELFOGADTÁK A 2018-AS ADÓTÖRVÉNYEKET

Kedden a Parlament elfogadta a 2018-ra érvényes adótörvényeket. A cél és az irány üdvözlendő, hiszen így a gazdaság minden szereplője fel tud készülni a változásokra. A kérdés az, hogy a törvény nem-e fog az utolsó pillanatban módosulni, kiegészülni, mint tavaly…

HOLNAPTÓL JÁRULÉKOT KELL FIZETNI A VÉGZŐS TANULÓKNAK!

(Utolsó frissítés: 2017. 05. 15.)

könyvelés HOLNAPTÓL JÁRULÉKOT KELL FIZETNI A VÉGZŐS TANULÓKNAK!

Május 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek azok a tanulók, akiknek idén március 31-én járt le a diákigazolványuk, de még nem sikerült elhelyezkedniük, és semmilyen egyéb módon sem váltak biztosítottá.

CÉGEKNEK KÖTELEZŐ A CÉGKAPU HASZNÁLATA

(Utolsó frissítés: 2017. 07. 03.)

könyvelés CÉGEKNEK KÖTELEZŐ A CÉGKAPU HASZNÁLATA

Az e-ügyintézési törvény 2018. január 1-től teszi kötelezővé az elektronikus ügyintézést a gazdálkodó szervezetek számára, amely a központi szolgáltató által nyújtott Cégkapu szolgáltatással teljesíthető a legegyszerűbben.

Ingyenmunka

(Utolsó frissítés: 2017. 05. 12.)

könyvelés Ingyenmunka

Gyakori eset, hogy egy családtag, barát, ismerős besegít az otthoni munkálatokba vagy a vállalkozásba. Amennyiben erre ellenszolgáltatás nélkül, önkéntesen és alkalomszerűen, kivételesen kerül sor, szívességi (kaláka) munkáról beszélünk, ahol a munkavégzés alapja a jóbaráti vagy családi kötelék.