Európai Unión kívülről érkező minden termék után áfát kell fizetni július 1-től.

(Utolsó frissítés: 2021. 06. 30.)

könyvelés Európai Unión kívülről érkező minden termék után áfát kell fizetni július 1-től.

Lehetőségek az áfa megfizetésére:

  1. IOSS szabály: Csak 150 euro alatt, csak cég értékesít magánszemély értékesítés esetén alkalmazható. A vevő az áfát a vételárral együtt megfizeti az elektronikus felületen – például online piactér, platform, portál.
  2. SA: Ez a megoldás csak cég értékesít magánszemélynek esetén, 0-150 euró értéken alkalmazható. Egy új áfa beszedési folyamatot definiál: a nagy csomagküldő szolgáltatók (pl.: Magyar Posta, DHL, stb…) szedik be az áfát a címzettől, és később fizetik azt meg a vámhatóságnak.
  3. Normál eset: Normál esetben az áfa megfizetése vámkezeléskor fog megtörténni kivetéssel, az áfa fizetésre kötelezett pedig a címzett. Ez az eljárás cég értékesít magánszemélynek, cég értékesít cégnek, és magánszemély értékesít magánszemélynek esetén is működik.
  4. Ajándékok szabályozása: A 150 euró alatti értékű vámmentes küldeményekre benyújtható, csökkentett adattartalmú vámárunyilatkozatok használandók 2021. július 1-től azokra a 45 euró értéket meg nem haladó küldeményekre is, amelyeket harmadik országból (tehát az Európai Unión kívülről) magánszemély küld ellenszolgáltatás nélkül egy másik magánszemélynek, aki az Európai Unió vámterületén él, függetlenül attól, hogy ezek a küldemények vám- és áfa mentesek maradnak, amennyiben az ilyen behozatal nem kereskedelmi jellegű.

Adóhatóság új, az ügyfeleknek egyszerűbb és kényelmesebb árunyilatkozat-típusokat vezet be, amelyek a 150 euró alatti értékű vámmentes küldeményekre benyújtható, csökkentett adattartalmú vámáru-nyilatkozatok. Ezeket a természetes személyek 2021. július 1-től nyújthatják be a NAV által fejlesztett webes felületen, ügyfélkapun keresztül. Vagyis az áru megérkezését követően a magánszemély belép egy webes felületre, ügyfélkapus azonosítást követően magának „levámkezeli” az árut. Az áfát POS terminálon keresztül lehet megfizetni. A 150 eurós értékhatár felett pedig normál vámáru-nyilatkozat benyújtására van lehetőség.

 

Olvasson tovább

NINCS ADÓZÁS A NAPELEMES RENDSZERREL MEGTERMELT TÖBBLET UTÁN

(Utolsó frissítés: 2021. 07. 20.)

könyvelés NINCS ADÓZÁS A NAPELEMES RENDSZERREL MEGTERMELT TÖBBLET UTÁN

2021. június 10. óta adómentes a háztartási méretű kiserőművek tulajdonosainak, üzemeltetőinek bevétele. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek nem kell adóznia a bevétel után, ha például a házára telepített napelemes rendszerrel több energiát termel, mint amennyit felhasznál, és a hálózatba feleslegként visszatáplált energiát a villamosenergia-kereskedő megtéríti neki.

HITELMORATÓRIUM ÚJ SZABÁLYAI

(Utolsó frissítés: 2021. 09. 22.)

könyvelés HITELMORATÓRIUM ÚJ SZABÁLYAI

A nyugdíjasok, gyereket nevelők, közmunkások, illetve azok, akiknek csökkent a jövedelme maradhatnak csak a hitelmoratóriumban novembertől.