FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG – RENDES SZABADSÁG

(Utolsó frissítés: 2020. 10. 07.)

könyvelés FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG – RENDES SZABADSÁG

A fizetés nélküli szabadság ebben az esetben nem számít munkaviszonyban töltött időnek, így a szabadságra és – ha a fizetés nélküli szabadság időtartama a harminc napot meghaladja – a végkielégítésre, felmondási időre jogosító időtartamba sem számít be. Még fontosabb, hogy a munkavállaló biztosítása ebben az időtartamban szünetel, egészségbiztosítási ellátásokra nem jogosult, a fizetés nélküli szabadság időtartama nem számít be a társadalombiztosítási ellátások, például a gyermekgondozási díj vagy az öregségi nyugdíj megszerzéséhez szükséges időtartamba.

A koronavírus okozta veszélyhelyzetre tekintettel azonban a fizetés nélküli szabadságra vonatkozóan is született ideiglenes rendelkezés: ez alapján a veszélyhelyzet fennállásának időszakában a veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra jogosult. Az egészségügyi szolgáltatás az orvosi ellátásokat foglalja magában, így pénzbeli ellátásra, például táppénzre továbbra sem válik jogosulttá a fizetés nélküli szabadságát töltő munkavállaló. Ez továbbá csak azokra a munkavállalókra vonatkozik, akik a fizetés nélküli szabadságot a veszélyhelyzet miatt, a munkaviszony megőrzése érdekében veszik igénybe. Ez a jogosultság sincs azonban ingyen, ám annak árát a munkáltató köteles megfizetni, így 2020. május 1. napjától a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalói után egészségügyi szolgáltatási járulékot kell megállapítania, bevallania és megfizetnie.

 

Olvasson tovább

MEGHOSSZABBÍTOTT HITELMORATÓRIUM

(Utolsó frissítés: 2020. 10. 27.)

könyvelés MEGHOSSZABBÍTOTT HITELMORATÓRIUM

Elfogadta az Országgyűlés az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló törvényjavaslatot.

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK VÁLTOZÁSA

(Utolsó frissítés: 2020. 09. 10.)

könyvelés EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK VÁLTOZÁSA

Ha a belföldi magánszemély nem biztosított, és más jogcímen (pl. gyermekgondozási díjban részesülő, hajléktalan, felsőoktatási intézmény nappalis hallgatója, stb..) sem jogosult egészségügyi szolgáltatás igénybevételére, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

TELJESÍTÉSI IGAZOLÁS ÉS SZÁMLÁZÁS

(Utolsó frissítés: 2020. 11. 02.)

könyvelés TELJESÍTÉSI IGAZOLÁS ÉS SZÁMLÁZÁS

Július 1-től tizenöt napról nyolc napra csökkent a számlakibocsátás határideje, viszont a számlát a teljesítés bekövetkeztétől számított nyolc napon belül ki kell kibocsátani.