NINCS TÁPPÉNZ SÁRGA VAGY PIROS ORSZÁGBÓL HAZATÉRŐNEK

(Utolsó frissítés: 2020. 08. 18.)

könyvelés NINCS TÁPPÉNZ SÁRGA VAGY PIROS ORSZÁGBÓL HAZATÉRŐNEK

Mostantól nem minősül keresőképtelennek az, akinél a járvány szempontjából kockázatos, tehát sárga vagy piros besorolású országból való hazatérése után Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el. Értelemszerűen így táppénzre sem lesz jogosult a 14 napos hatósági házi karantén alatt.  Aki tehát sárga vagy piros besorolású országban tervez külföldi nyaralást, annak  hazatérése után nem csak a 14 napos  hatósági házi karanténnal kell számolnia, hanem azzal is, hogy az alatt nem kaphat táppénzt, a karanténban töltött idejét szabadsága terhére vagy fizetetlen szabadságként kell eltöltenie.

Abban az esetben, ha szeretne mentesülni a hatósági házi karantén alól, akkor saját költségére PCR-tesztet végeztethet el.

Ha a PCR-teszt alapján kiderül, hogy valóban koronavírus-fertőzött, az esetben viszont már keresőképtelennek minősül és kaphat táppénzt. Ez esetben a már igazolt koronavírus-fertőzés betegségről beszélünk, és a járványügyi hatóság emiatt rendeli el a házi karantént. Természetesen  azokat továbbra is keresőképtelennek nyilváníthatja az orvos és táppénz is jár nekik, akiknél a hatósági házi karantént a járványügyi hatóság kontaktkutatás során – tehát nem sárga vagy piros besorolású országból való  hazautazással összefüggésben rendeli el.

 

Olvasson tovább

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK VÁLTOZÁSA

(Utolsó frissítés: 2020. 09. 10.)

könyvelés EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK VÁLTOZÁSA

Ha a belföldi magánszemély nem biztosított, és más jogcímen (pl. gyermekgondozási díjban részesülő, hajléktalan, felsőoktatási intézmény nappalis hallgatója, stb..) sem jogosult egészségügyi szolgáltatás igénybevételére, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

ÚJ ADÓHATÓSÁGI SZÁMLASZÁMOK

(Utolsó frissítés: 2020. 08. 10.)

könyvelés ÚJ ADÓHATÓSÁGI SZÁMLASZÁMOK

Július 1-től új adónem lett bevezetve, a társadalombiztosítási járulék, melynek mértéke 18,5%.

FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG – RENDES SZABADSÁG

(Utolsó frissítés: 2020. 10. 07.)

könyvelés FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG – RENDES SZABADSÁG

Fizetés nélküli szabadság igénybevétele a legtöbb esetben a munkavállaló kérelmére, indokoltan, például gyermeknevelés céljából történik. Arra is lehetőség van azonban, hogy a felek közös megállapodásukban döntsenek fizetés nélküli szabadságról. A koronavírus okozta gazdasági nehézségekre sok munkáltató első reakciója a munkavállalók fizetés nélküli szabadságra való küldése volt.

SZÁMLA ÉS NYUGTAADÁS EGYSZERRE?

(Utolsó frissítés: 2020. 07. 16.)

könyvelés SZÁMLA ÉS NYUGTAADÁS EGYSZERRE?

Megjelent adóhatóság tájékoztatója a pénztárgépre kötelezettek nyugta-számlaadás és adatszolgáltatásuk összefüggéséről. Bár többségében eddig a számlaadást nyugtaadás is kísérte, ezentúl ajánlott vagy csak nyugtát vagy csak számlát kiállítani az értékesítésről.

MEGHOSSZABBÍTOTT HITELMORATÓRIUM

(Utolsó frissítés: 2020. 10. 27.)

könyvelés MEGHOSSZABBÍTOTT HITELMORATÓRIUM

Elfogadta az Országgyűlés az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló törvényjavaslatot.