HA NEM TUDSZ FIZETNI A JÁRVÁNY MIATT – FIZETÉSI KEDVEZMÉNYEK ADÓHATÓSÁGOK ELŐTT

(Utolsó frissítés: 2020. 03. 23.)

könyvelés HA NEM TUDSZ FIZETNI A JÁRVÁNY MIATT – FIZETÉSI KEDVEZMÉNYEK ADÓHATÓSÁGOK ELŐTT

Március 18-án jelent meg a kormány rendelete, miszerint a turisztikai, vendéglátó, szórakoztató, szerencsejáték, film, előadóművészeti, rendezvényszervező, sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében március-június hónapokra a munkáltatóknak nem kell megfizetniük munkavállalóik bére után a közterheket. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalónak a bruttó munkabér utáni 17,5%-os szociális hozzájárulási adót és a 1,5%-os szakképzési hozzájárulást nem kell kifizetnie. Ez pl. 200e Ft-os munkabért feltételezve, havi 38e Ft-os könnyítést jelent dolgozónként.

Ugyanebben a rendeletben a munkavállalók közterheit is szabályozza a kormány, bérükből csak a természetbeni egészségbiztosítási járulékot és szja-t kell levonni ezen ágazatban dolgozóknál, amelynek mértéke 4%, de maximum 7.710 Ft és a 15% lehet havonta. Így a dolgozó kézbe kapott fizetése jóval magasabb lesz, mint amit eddig megszokhatott, pl. 200e Ft-os fizetést feltételezve eddig 133e Ft maradt a zsebében, most 162e Ft-ot fog kézbe kapni, természetesen itt nem számoltunk az esetlegesen neki járó kedvezményekkel, pl. családi.

További könnyítés ezen ágazatok részére, hogy nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük, valamint a taxis kisadózók sem fizetnek átalányadót ezekben a hónapokban. A részletekre Adóhatóság iránymutatást fog kiadni.

De mi van a többi vállalkozással? Nekik lehetőség lehet, illetve semmi nem tiltja, hogy a felsorolt ágazati szeplők is benyújthassanak fizetési halasztást, részletekben történő megfizetésre irányuló kérelmet, fizetési mérséklést, elengedést. Nagyon oda kell rá figyelni, hogy a kérelmet az esedékességtől számított 8 napon belül kell előterjeszteni.
Ezek a fizetési kedvezmények általában minden adónemre, így pl. az iparűzési adóra is érvényesek. Társasági adó, iparűzési adó, stb.. esetén előleget is kell fizetni, amelyre szintén kérhető kérelem.

Gazdálkodó szervezetek kérelme illetékköteles, melynek mértéke 10e Ft, az egyéni vállalkozó és magánszemély kérelme viszont mentes. A járvány miatt beadott kérelem az adózónak fel nem róható okból következik be, így ha kérjük, adóhatóság nagy valószínűséggel az illetéket el fogja engedni.

Figyelni kell rá, hogy csak meglévő, tényleges tartozásra kérhető kérelem, jövőbeni tartozásra nem. Másrészt mindenféle híresztelés ellenére, adó elengedésére csak magánszemély esetében van lehetőség, és egy kérelmezőnek sincs rá lehetősége, hogy a magánszemélytől levont adó és járulékot adóhatóság mérsékelje, elengedje, hiszen ezeket a dolgozó béréből vontuk le.

Magánszemély, egyéni vállalkozó, kérelmét papír, vagy elektronikus úton terjesztheti elő a FAM01 nyomtatványon. Gazdálkodó szervezetnek FAG01 nyomtatványon, csakis elektronikus úton van lehetősége kérelmét előterjeszteni.

A jó adózó besorolású gazdálkodó szervezet, egyéni vállalkozó, évente egy alkalommal, legfeljebb 12 havi, pótlékmentes fizetési könnyítést (halasztást vagy részletfizetést) terjeszthet elő azon adónemekre, amelyek adónemenként nem haladják meg a 1,5M Ft-os tartozást. Ez az engedélyezés tulajdonképpen automatikus, adóhatóság ilyenkor nem vizsgálja a felróhatóságot, nehézség keletkezésének okát, átmeneti jelleget, ennyiben megkönnyítve a jó adózók dolgát.

Ugyanígy könnyíti meg a magánszemélyek dolgát az automatikus részletfizetési kérelem. Magánszemély, akár legyen ő áfás és vállalkozást végző is, évente egyszer, legfeljebb 500e Ft összeget elérő tartozására kérhet max. 12 havi pótlékmentes részletfizetést. Működése hasonló a jó adózói automatikus kérelemhez, itt sem vizsgálja adóhatóság a feltételeket, szinte általában mindig igent mondva rá.

Elmondható, hogy a vis maior helyzetekre, mint ami most is fennáll a járvány miatt, adóhatóság nagy bizonyossággal engedélyezni fogja a kérelemben foglalt könnyítéseket. Mindenkit bíztatunk rá, hogy ne dugja fejét a homokba, időben jelezze ha gond van, és tegye meg a szükséges intézkedéseket! Ezek a szabályok a ma is érvényben lévő szabályokat foglalja össze elnagyolva. Mindenki figyelje a híreket, a politikusok nyilatkozatai alapján jönni fognak a jogszabály módosítások, amelyek megkönnyítik életünket.

 

Olvasson tovább

MÓDOSÍTHATÓ AZ EKÁER

(Utolsó frissítés: 2020. 03. 03.)

könyvelés MÓDOSÍTHATÓ AZ EKÁER

Március 1-től módosítani lehet a lezárt bejelentéseket az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) online felületén.

AZONNALI FIZETÉSI RENDSZER 03.02-TÓL

(Utolsó frissítés: 2020. 02. 27.)

könyvelés AZONNALI FIZETÉSI RENDSZER 03.02-TÓL

Nyolc hónapos csúszással, de 2020. március 2-tól végre elindul a az azonnali fizetési rendszer hazánkban. Ezen időponttól kezdve képesnek kell lenniük a hazai bankoknak az azonnali átutalásra két fél között, legyen az magánszemély, vagy vállalkozás.

ÚJABB GAZDASÁGI MENTŐCSOMAG

(Utolsó frissítés: 2020. 04. 07.)

könyvelés ÚJABB GAZDASÁGI MENTŐCSOMAG

Ma újabb lépéseket jelentettek be, melyek valamennyi gyógyírt jelenthetnek a járványveszély miatt leállt gazdaságra. A gyakorlatot látva, valószínűleg ma éjjel jelennek meg a bejelentett intézkedések pontos törvényszövegei a Magyar Közlönyben.