ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS

(Utolsó frissítés: 2018. 08. 29.)

könyvelés ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS

Az iskolakezdési támogatást papír alapú vagy elektronikus formában kibocsátott – tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására beváltható – utalvány formájában lehet adni.

A taneszköz fogalmának meghatározását nem tartalmazza a törvény, ezért a gyakorlatban taneszköznek tekinthető minden olyan tartós vagy gyorsan elhasználódó tárgy, eszköz, amely a tanuláshoz általában szükséges. Ilyen például a füzet, rajzlap, ceruza, toll, festék, számítógép stb., de ide sorolható az íróasztal vagy a tanulószék is.

Ruházat alatt bármilyen iskolában hordható ruhaneműt kell érteni, mint például nadrág, szoknya, ing, póló, blúz, alsónemű, cipő, kabát, tornacipő, tornaruha stb. Tankönyvnek az a közoktatásban használt tankönyv minősül, amely szerepel az adott tanévre érvényes tankönyvjegyzékben. A segédkönyvek, a tanulási segédletek és a tanári kézikönyvek nem tartoznak ide.

Az iskolakezdési támogatás a köznevelésben részt vevő gyermekre tekintettel adható annak a magánszemélynek, aki a gyermek után, mint szülő, vagy annak közös háztartásban élő házastársa családi pótlékra (nevelési ellátásra) jogosult. A nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján az óvoda is a köznevelési rendszer része, de a NAV állásfoglalása szerint az a szülő, akinek a gyermeke óvodába jár, csak a tanév első napját, azaz az első osztály megkezdését megelőző 60. naptól kaphat egyes meghatározott juttatásként iskolakezdési támogatást.

Az utalványok a tanév első napját (idén szeptember 3-át) megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig adhatók, de még december 31-éig bármikor kioszthatók. Ettől függetlenül, az utalványok a kibocsátó által meghatározott, rendszerint az utalványon feltüntetett időpontig válthatók be.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) jelenleg hatályos 70-71. paragrafusai az iskolakezdési támogatást nem nevesítik ugyan, azonban a szja-törvény 89. paragrafusának (6) bekezdése értelmében az iskolakezdési támogatást a munkáltató (ideértve a személyesen közreműködő tagja esetében a társas vállalkozást is) 2016. december 31-ét követően a 2016. december 31-én hatályos 71. paragrafus (6) bekezdés d) pontjában meghatározott feltételekkel, de értékhatár nélkül egyes meghatározott juttatásként adhatja. Ez azt jelenti, hogy a dolgozónak nem keletkezik adó- és járulékkötelezettsége, csak a munkáltatónak kell a támogatás összegének 1,18-szorosa után 15 százalék szja-t és 19,5 százalék ehót fizetnie.

A tanulók szüleinek támogatására idén még a pénzbeli segélynél jóval előnyösebb lehetőség az iskolakezdési utalvány juttatása. Ha ugyanis a munkáltató pénzben ad támogatást, az bérjövedelemnek minősül, mely esetben a munkáltatónál a támogatásra szánt minden 100 forintból csak mintegy 55 forint, míg az utalvány esetében több mint 71 forint jut a dolgozónak.

 

Olvasson tovább

JANUÁR ELSEJÉTŐL ÚJRA ITT A NÖVEKEDÉSI HITELPROGRAM

(Utolsó frissítés: 2018. 09. 19.)

könyvelés JANUÁR ELSEJÉTŐL ÚJRA ITT A NÖVEKEDÉSI HITELPROGRAM

Tavaly március végével kivezette az MNB a Növekedési Hitelprogramot, 2019. január 1-jétől azonban ismét alacsony, ráadásul fix kamatozású hitelhez juthatnak a hazai kis- és középvállalkozások az MNB refinanszírozása révén, NHP fix néven. Ezúttal nem a hitelezés fellendítése, hanem a fix kamatozású hitelek arányának növelése a cél.

Adatszolgáltatás július 1-től

(Utolsó frissítés: 2018. 06. 20.)

könyvelés Adatszolgáltatás július 1-től

2018. július elsejétől számla kiállítása esetén a NAV felé adatot kell szolgáltatni. Az adatszolgáltatási kötelezettség főszabály szerint a belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított olyan számlákra terjed ki, amelyekben 100 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított áfa van.

Cafetéria 2019

(Utolsó frissítés: 2018. 10. 16.)

könyvelés Cafetéria 2019

Mivel lassan itt az év vége és a cégek elkezdtek tervezgetni a jövő évi bérekkel, juttatásokkal kapcsolatban, így már aktuális bemutatni a sok cégnél alkalmazott cafetéria elemek hogyan adóznak jövőre. Ezen még változtathat az MNB által kimunkált un. versenyképességi csomag, amelyek valószínűleg módosítani fogják a jövő évi adótörvényeket is.