MÓDOSÍTHATÓ AZ EKÁER

(Utolsó frissítés: 2020. 03. 03.)

könyvelés MÓDOSÍTHATÓ AZ EKÁER

-Ha az adózó az ekáerbejelentésben a jogszabályban meghatározott módosítható adatot hibásan adta meg, a lezárt bejelentést egy alkalommal, az ekáerszám lezárását követő 3 munkanapon belül, legkésőbb az állami adó- és vámhatóság adott szállítmánnyal közvetlenül összefüggő ellenőrzésének megkezdéséig módosíthatja.

-A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának helye nincs.

-A bejelentést az ekáerben ezen célra rendszeresített felületen elektronikusan (a lezárt bejelentés melletti ceruza jellel, a dokumentum sorszámának megadásával) lehet teljesíteni.

-A bejelentés módosítása esetében a bejelentő pótlék megfizetésére, illetve adott esetben a biztosíték kiegészítésére köteles.

-A pótlék mértéke módosítható adatonként ötezer forint, az érintett tételsorok számától függetlenül.

-A pótlék a bejelentést követő munkanapon esedékes, annak elengedésére, mérséklésére nincs lehetőség, megfizetésére részletfizetés nem engedélyezhető.

 

 

A következő adatokon lehet megváltoztatni:

-az egyes termékmegnevezésekhez (tételekhez) tartozó bruttó tömeg kilogrammban,

-kockázatos termék esetében, ha a termék közúti fuvarozásának indoka termékbeszerzés vagy termékértékesítés, az egyes termékmegnevezésekhez (tételekhez) tartozó adó nélküli ellenérték, egyéb célú közúti fuvarozás esetén az egyes termékmegnevezésekhez (tételekhez) tartozó adó nélküli beszerzési ár vagy az ahhoz hasonló termék adó nélküli beszerzési ára, ilyen ár hiányában pedig az adó nélküli előállítási érték,

-a termék közúti fuvarozásához használt gépjármű forgalmi rendszáma, az Európai Unió más tagállamából belföldre irányuló fuvarozás esetén legalább azon gépjármű(vek) forgalmi rendszáma(i), amellyel/amelyekkel a belföldi útszakaszon történik a fuvarozás.  

 

Olvasson tovább

AZONNALI FIZETÉSI RENDSZER 03.02-TÓL

(Utolsó frissítés: 2020. 02. 27.)

könyvelés AZONNALI FIZETÉSI RENDSZER 03.02-TÓL

Nyolc hónapos csúszással, de 2020. március 2-tól végre elindul a az azonnali fizetési rendszer hazánkban. Ezen időponttól kezdve képesnek kell lenniük a hazai bankoknak az azonnali átutalásra két fél között, legyen az magánszemély, vagy vállalkozás.