Adatszolgáltatás július 1-től

(Utolsó frissítés: 2018. 06. 20.)

könyvelés Adatszolgáltatás július 1-től

áthárított adóösszege (Ft)

Adatszolgáltatási határidő

gépi

kézi

100.000-499.999

azonnali

kibocsátást követ 5 napon belül

500.000 -

azonnali

a kibocsátást követő naptári napon belül

A 100e Ft adótartalom nettó összege: 27%-nál 370.370 Ft, 18%-os áfánál 555.555 Ft, 5%-os áfánál 2.000.000 Ft.

Az adatszolgáltatás feltétele REGISZTRÁCIÓ a https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start oldalon. Számlázó program esetén KÉT REGISZTRÁCIÓT kell elvégezni, először az adózónak kell regisztrálni egy „elsődleges felhasználót” majd a már elkészült regisztrált felhasználónak egy „technikai felhasználót” is rögzítenie kell a rendszerben.

A regisztráció menete:

  1. https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start, regisztráció gomb,
  2. ügyfélkapus bejelentkezéssel belépés,
  3. a természetes azonosítók megadása, amelyet összevetnek az ügyfélkapus adatokkal, azzal az adatoknak egyeznie kell,
  4. megadni a regisztráció típusát (gazdálkodó v. egyéni vállalkozó), adószámot megadni,
  5. felhasználói adatokat megadni (pl. email cím, telefonszám, stb…),
  6. a már regisztrált felhasználónak létre kell hoznia egy un. technikai felhasználót is, új felhasználó hozzáadásával, amelyen tulajdonképpen gép-gép fog kommunikálni egymással (számlázó program a NAV szerverével).

A „technikai felhasználó” regisztrációjának menete hasonló az elsődleges felhasználójához, de konkrét menetéről mindenki a számlázó program készítőjétől tudja megszerezni az információkat. Ahogy átnéztük a nagyobb számlázó programok forgalmazóinak honlapját, mindenhol közzétették a leírást, hogyan kell regisztrálni programjukat. Gond a kisebb cégek programjaival lehet, amelyekhez nincs támogatás.

Kérjük vegye mindenki komolyan az adatszolgáltatást, hiszen a hibás vagy nem megfelelő adatszolgáltatás, vagy netán annak elmaradása esetén a NAV valószínűleg ezen adatbázist nagy mértékben fogja felhasználni ellenőrzések elindításához, arról nem is beszélve, hogy 500e Ft/számla mulasztási bírság kiszabása lehet a büntetés mértéke gazdálkodó szervezeteknél.

 

Olvasson tovább

TUDTAD, HOGY VAN EGYÉNI TB-NYUGDÍJ SZÁMLÁD?

(Utolsó frissítés: 2018. 04. 24.)

könyvelés TUDTAD, HOGY VAN EGYÉNI TB-NYUGDÍJ SZÁMLÁD?

Sokszor felmerülhet a kérdés, különösen év elején az adóigazolások kézhezvételekor, hogyan lehetne megtudni, vajon rendben van-e társadalombiztosítási jogviszonyunk, a kifizetett munkabér, illetmény után mennyi nyugdíjjárulékot fizettünk, mennyi szolgálati évet szereztünk?

ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS

(Utolsó frissítés: 2018. 08. 29.)

könyvelés ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS

Nem hiába számoltak vissza a szülők, pár nap múlva becsengetnek. A terhek megosztásában nagy segítség lehet az ezen évben még kedvező feltételekkel adható iskolakezdési támogatás.

CSAK CÉGKAPUN KERESZTÜL LEHET MÉRLEGET BEKÜLDENI!

(Utolsó frissítés: 2018. 03. 27.)

könyvelés CSAK CÉGKAPUN KERESZTÜL LEHET MÉRLEGET BEKÜLDENI!

Január elsejétől már csak cégkapun keresztül lehet a hivatalokkal kommunikálni gazdálkodó szervezeteknek, így nem okozhatott meglepetést a héten közzétett hír, miszerint az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálatának is csak Cégkapun keresztül lehet benyújtani a májusban esedékes mérleget.