EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK VÁLTOZÁSA

(Utolsó frissítés: 2020. 09. 10.)

könyvelés EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK VÁLTOZÁSA

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege havi 7.710 Ft. Július 1. után, a régitől eltérő új számlaszámra kell megfizetni a járulékot, mégpedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla megnevezésű, 10032000-06055826 számlájára.

A kötelezettséget az Adóhivatal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatszolgáltatása alapján automatikusan előírja a személy adószámláján és a kötelezettségről tájékoztatást küld a járulékfizetésre kötelezettnek. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek a korábbi évek gyakorlatától eltérően, a fizetési kötelezettségét és megszűnését főszabály szerint nem kell bejelentenie a NAV-hoz, viszont az értesítés szerint, azt továbbra is meg kell fizetnie.

Ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot és a 2020. július 1-ét követő időszakra vonatkozóan keletkezett hátraléka meghaladja a 46.260 Ft-ot, akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást, még sürgősségit sem! Ebben az esetben a NEAK a taj számát érvényteleníti, és legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes taj száma.

Legtöbbször figyelmetlenségből lesz valakinek nem zöld lámpája és az orvosnál szembesül vele, hogy nincs érvényes biztosítása. Leggyakrabban ez a nappali rendszerből kieső hallgatóknál fordul elő, vagy a leérettségizett és felsőoktatásba fel nem vett volt diákoknál, külföldről hazatérőknél.

Az orvosnál különböző színekkel jelzik a taj szám érvénytelenségét:

ZÖLD lámpa: a TAJ érvényes, jogviszonya rendezett; PIROS lámpa: a TAJ érvényes, viszont jogviszonya rendezetlen; KÉK lámpa: külföldön biztosított, a TAJ átmenetileg érvénytelen; BARNA lámpa: a TAJ egyéb okból érvénytelen; SÁRGA lámpa: a TAJ érvényes, de korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra jogosult.

 

Olvasson tovább

FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG – RENDES SZABADSÁG

(Utolsó frissítés: 2020. 10. 07.)

könyvelés FIZETÉS NÉLKÜLI SZABADSÁG – RENDES SZABADSÁG

Fizetés nélküli szabadság igénybevétele a legtöbb esetben a munkavállaló kérelmére, indokoltan, például gyermeknevelés céljából történik. Arra is lehetőség van azonban, hogy a felek közös megállapodásukban döntsenek fizetés nélküli szabadságról. A koronavírus okozta gazdasági nehézségekre sok munkáltató első reakciója a munkavállalók fizetés nélküli szabadságra való küldése volt.

MEGHOSSZABBÍTOTT HITELMORATÓRIUM

(Utolsó frissítés: 2020. 10. 27.)

könyvelés MEGHOSSZABBÍTOTT HITELMORATÓRIUM

Elfogadta az Országgyűlés az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló törvényjavaslatot.

ÚJ ADÓHATÓSÁGI SZÁMLASZÁMOK

(Utolsó frissítés: 2020. 08. 10.)

könyvelés ÚJ ADÓHATÓSÁGI SZÁMLASZÁMOK

Július 1-től új adónem lett bevezetve, a társadalombiztosítási járulék, melynek mértéke 18,5%.

TELJESÍTÉSI IGAZOLÁS ÉS SZÁMLÁZÁS

(Utolsó frissítés: 2020. 11. 02.)

könyvelés TELJESÍTÉSI IGAZOLÁS ÉS SZÁMLÁZÁS

Július 1-től tizenöt napról nyolc napra csökkent a számlakibocsátás határideje, viszont a számlát a teljesítés bekövetkeztétől számított nyolc napon belül ki kell kibocsátani.