ELMULASZTOTTAD VISSZAKÉRNI ÉV VÉGÉIG AZ SZJA-T?

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 07.)

könyvelés ELMULASZTOTTAD VISSZAKÉRNI ÉV VÉGÉIG AZ SZJA-T?

Év végig lehetett nyilatkozni a VISSZADO nyomtatványon azon jogosultaknak, akik adatait nem ismeri adóhatóság (pl. gyermek édesapja aki nem kap családi pótlékot, vagy 90. napot meghaladó terhesség, stb…)  Aki viszont elmulasztotta a nyilatkozatot kitölteni, nem veszett el jogosultsága, hiszen azt adóbevallásában pótolhatja.

Adóhatóság az ígéretek szerint 2022. február 15-ig kiutalja az szja-t azon szülőknek, akiknek ismeri adatait, vagy nyilatkoztak a nyomtatványon, mégpedig előleg formájában. A végső összeget a 2022. május 22-ig beadandó adóbevallás fogja tartalmazni, ebben dől el, hogy kinek lesz még esetleg visszajáró, vagy éppen visszafizetendő adója.

Aki nem nyilatkozott a VISSZADÓ nyomtatványon, az egyéni vállalkozók, őstermelők, illetve akik maguk fizetik meg jövedelmük után a személyi-jövedelemadót (pl. lakását magánszemélynek bérbeadó) adóbevallásukban fogják visszakapni adójukat. Adóhatóság a bevallástervezetben fel fogja tüntetni a visszakapott előleget, amelyet ha szükséges átnézve ki kell egészíteni, vagy módosítani, majd beküldeni adóhatósághoz.

A visszatérítést adóhatóság a beküldéstől számított 30 napon belül, de legkorábban 2022. március 1-től utalja ki.

 

Olvasson tovább

EZ ÉVBEN IS IGÉNYBE VEHETŐ ADÓKÖNNYÍTÉSEK

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 18.)

könyvelés EZ ÉVBEN IS IGÉNYBE VEHETŐ ADÓKÖNNYÍTÉSEK

A vállalkozások 2022-ben is élhetnek a már tavaly megismert adókönnyítéssel, illetve adómérsékléssel. A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályok meghosszabbításáról szóló törvény 2022. június 30-ig engedélyezi a rendkívüli adókönnyítési lehetőségek igénybevételét. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozások számára, függetlenül attól, hogy tavaly éltek-e a könnyítésekkel vagy sem, ez évben ismét lehetővé válik azok egyszeri, és csakis egyszeri alkalmazása.

MIKROVÁLLALKOZÁSOK IS ÉLHETNEK A REZSICSÖKKENTÉSSEL

(Utolsó frissítés: 2021. 12. 07.)

könyvelés MIKROVÁLLALKOZÁSOK IS ÉLHETNEK A REZSICSÖKKENTÉSSEL

Azon cégek, amelyek mikro, kis és középvállalkozásnak minősülnek, és az összes foglalkoztatotti létszámuk maximum 10 fő, valamint létesítő okiratuk, illetve nyilvántartásba vételük 2021.november 22. előtt került sor, jogosultak lettek egyetemes szolgáltatóval villamosenergia vásárlási szerződést kötni. Egyéb szolgáltatásra a kedvezmény nem terjed ki (pl. gázfogyasztás).

25 ÉV ALATTIAK SZJA MENTESSÉGE

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 24.)

könyvelés 25 ÉV ALATTIAK SZJA MENTESSÉGE

Januártól a 25. életévét be nem töltött magánszemélyek nettó jövedelme megnő, bizonyos értékhatár alatt nem lesz jövedelemadó fizetési kötelezettségük.

HOMEOFFICE: ADÓMENTESEN HAVI 20e FT

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 31.)

könyvelés HOMEOFFICE: ADÓMENTESEN HAVI 20e FT

A munkáltató otthonról dolgozójának havonta a minimálbér 10%-ának megfelelő összeget (idén havi 20.000 Ft-ot) fizethet ki adó és járulékmentesen.