Gazdaság újraindítását segítő rendeletek

(Utolsó frissítés: 2021. 06. 14.)

könyvelés Gazdaság újraindítását segítő rendeletek

SZÉP kártya: a munkáltatónál évi 800e Ft adható béren kívüli juttatásként, és az így adott támogatás után a munkáltatónak év végéig csak 15 % személyi jövedelemadót (szja) kell megfizetni, a 15,5%-os szochót nem.

A keretösszegek a teljes idei évben változatlanok maradnak, azaz szálláshely alszámlára utalható támogatás legfeljebb évi 400e Ft, vendéglátás alszámlára utalható támogatás legfeljebb évi 265e Ft, szabadidő alszámlára utalható támogatás legfeljebb évi 135e Ft összegig adózik kedvezően.

Változatlan az a szabály, hogy ha a munkavállaló jogviszonya év közben kezdődik vagy szűnik meg, akkor az adóévben a juttatás keretösszegét arányosítani kell.

Fizetési kedvezmények: Adóhatóság egy alkalommal, legfeljebb 5M Ft összegű adóra maximum 6 havi fizetési halasztást, vagy 12 havi részletfizetést engedélyezhet pótlékmentesen. Nem természetes személy esetén az adótartozás egy adónem tekintetében legfeljebb 20%-ban, maximum 5M Ft összeghatárig is mérsékelhető, a levont kötelezettségekre is (pl. munkavállalótól levont szja).

Ha ilyen típusú kérelmet terjesztünk elő, a kérelemben igazolni kell, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza. A kétféle kedvezmény együtt nem alkalmazható, és a kérelmet 2021.12.31-ig el kell juttatni adóhatósághoz. Az előterjesztés illetékmentes.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás: év végéig nem kell megállapítani, bevallani és megfizetni.

További változás, hogy az év hátralévő időszakáig adott reprezentáció és üzleti ajándékok adózása kedvezőbbé válik. Ezen termékek, szolgáltatások vagy az üzletfeleknek adott utalványok értékének 1,18-szorosa után csak a 15 % szja-t kell megfizetni, a 15,5 %-os szocho-t azonban nem, valamint a tanulószerződéses jövedelmek után eltörlik a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.

 

Olvasson tovább

Európai Unión kívülről érkező minden termék után áfát kell fizetni július 1-től.

(Utolsó frissítés: 2021. 06. 30.)

könyvelés Európai Unión kívülről érkező minden termék után áfát kell fizetni július 1-től.

2021. július 1-jétől a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országból érkező küldemények áfa mentessége megszűnik, ezekre az árukra vámárunyilatkozatot kell benyújtani. Ettől az időponttól az áfa fizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál egységesen kötelező lesz, a vámmentesség azonban megmarad (kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és dohánytermékeket, melyek továbbra sem vámmentesek).

NINCS ADÓZÁS A NAPELEMES RENDSZERREL MEGTERMELT TÖBBLET UTÁN

(Utolsó frissítés: 2021. 07. 20.)

könyvelés NINCS ADÓZÁS A NAPELEMES RENDSZERREL MEGTERMELT TÖBBLET UTÁN

2021. június 10. óta adómentes a háztartási méretű kiserőművek tulajdonosainak, üzemeltetőinek bevétele. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek nem kell adóznia a bevétel után, ha például a házára telepített napelemes rendszerrel több energiát termel, mint amennyit felhasznál, és a hálózatba feleslegként visszatáplált energiát a villamosenergia-kereskedő megtéríti neki.

VÁLLALKOZÁSOK MUNKAERŐ TÁMOGATÁSA

(Utolsó frissítés: 2021. 06. 01.)

könyvelés VÁLLALKOZÁSOK MUNKAERŐ TÁMOGATÁSA

Június 1-től nem lehet igényelni a veszélyhelyzet miatti munkaerő támogatásokat. Helyette megoldást jelenthet a „Vállalkozások munkaerő támogatása” program.