HITELMORATÓRIUM ÚJ SZABÁLYAI

(Utolsó frissítés: 2021. 09. 22.)

könyvelés HITELMORATÓRIUM ÚJ SZABÁLYAI

Október 31-ig marad a hitelmoratórium, novembertől 2022. június 30-ig pedig a rászorulók kérhetik, hogy maradjon meg ez a lehetőség nekik.

Aki kérheti a hitelmoratórium meghosszabbítását:

• nyugdíjasok,

• gyereket várók,

• gyereket nevelők,

• közfoglalkoztatottak,

• azok a magánszemélyek, akiknek tartósan csökkent a jövedelmük az előző évhez képest,a csökkenés mértéke nincs meghatározva, így akár egy forint csökkenés is megalapozhatja a moratóriumban maradást,

• vállalkozások közül azok kérhetik a hosszabbítást, amelyek tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 %-al csökkent, és nem vettek igénybe 2020.03.18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban kedvezményes gazdaságélénkitő hitelt, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést-

A lakossági lombardhitel, kézizálog kölcsön, nyílvégű gépjármű lízing szerződésekre a moratórium csak október végéig áll fenn.

Akik meg szeretnék hosszabbítani a moratóriumot, azoknak erről személyesen vagy online formában nyilatkozniuk kell bankjuknál, 2021. október 31-ig.

A lakossági hitelkártya és folyószámlahitelek esetén a személyi kölcsönökre jellemző (jellemzően jóval alacsonyabb) kamatokkal kell elszámolni a hiteles felé, melyet a banknak 60 nap alatt kell ki és elszámolnia.

 

Olvasson tovább

NE KÉRJEN SZÁMLÁT A CÉG NEVÉRE, HA NEM SZÁMOLJA EL, MERT ADÓHATÓSÁG SZERINT ELLENŐRZÉST KOCKÁZTAT

(Utolsó frissítés: 2021. 09. 29.)

könyvelés NE KÉRJEN SZÁMLÁT A CÉG NEVÉRE, HA NEM SZÁMOLJA EL, MERT ADÓHATÓSÁG SZERINT ELLENŐRZÉST KOCKÁZTAT

Elterjedt gyakorlat hazánkban, hogy a rokonok, munkatársak számlát kérnek mindenről, hogy „jó az majd valamire”. Viszont adóhatóság most már lát minden számlát, sőt hamarosan elkészíti adózók áfa bevallás tervezetét, így mi van azokkal a cég nevére kiállított számlákkal, amelyek nem a vállalkozás érdekében merültek fel, illetve ha netán nem is értesül ezen számlákról a vállalkozás, avagy a vállalkozás azt nem kívánja lekönyvelni, szerepeltetni könyveiben?

NINCS ADÓZÁS A NAPELEMES RENDSZERREL MEGTERMELT TÖBBLET UTÁN

(Utolsó frissítés: 2021. 07. 20.)

könyvelés NINCS ADÓZÁS A NAPELEMES RENDSZERREL MEGTERMELT TÖBBLET UTÁN

2021. június 10. óta adómentes a háztartási méretű kiserőművek tulajdonosainak, üzemeltetőinek bevétele. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek nem kell adóznia a bevétel után, ha például a házára telepített napelemes rendszerrel több energiát termel, mint amennyit felhasznál, és a hálózatba feleslegként visszatáplált energiát a villamosenergia-kereskedő megtéríti neki.