ITT A MINIMUM JÁRULÉKALAP

(Utolsó frissítés: 2020. 06. 24.)

könyvelés ITT A MINIMUM JÁRULÉKALAP

A törvény célja minden bizonnyal az egy-két-három órában alkalmazotti ügyvezetők megadóztatása lett volna, viszont most úgy néz ki, hogy a valóban ennyi órában foglalkoztatottak keresetét nullázza le ez a járulék.

Az új szabályok szerint a járulékfizetés alsó határa legalább a minimálbér 30%-a lesz, azaz hiába van valaki pl. heti öt órában bejelentve és keres havi 20e Ft-ot, az új szabályok szerint legalább 48.300 Ft után kell megfizetnie a járulékokat. Ugyan ez a szabály vonatkozik a foglalkoztatójára is, azaz a foglalkoztató is legalább a minimálbér 30%-a után fizeti meg a szociális hozzájárulást alkalmazottja után.

Ezt a szabályt nem kell alkalmazni a munkaviszonyban álló és gyermekgondozási díjban, gyermekek otthongondozási díjában, örökbefogadói díjban, gyermeknevelést segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülők, nappali rendszerű iskolai oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató esetében.

A szabályt szintén nem kell alkalmazni a nyugdíjasokra sem, hiszen július 1-től már semmilyen nyugdíjas jogviszonyra nem terjed ki a biztosítási kötelezettség, bérüket csak személyi jövedelemadó terhelheti.  

Július 1-től egyébként összevonásra kerül a nyugdíj, egészségbiztosítás és munkaerőpiaci járulék, méghozzá társadalombiztosítási járulék néven, melynek mértéke megegyezik az összevonás előtti mértékkel, azaz 18,5%-al. Ez inkább csak a vállalkozásoknak jelent előnyt, hiszen négy utalás helyett egy utalással is le lehet tudni ezeket az adóterheket.

 

Olvasson tovább

SZÁMLA ÉS NYUGTAADÁS EGYSZERRE?

(Utolsó frissítés: 2020. 07. 16.)

könyvelés SZÁMLA ÉS NYUGTAADÁS EGYSZERRE?

Megjelent adóhatóság tájékoztatója a pénztárgépre kötelezettek nyugta-számlaadás és adatszolgáltatásuk összefüggéséről. Bár többségében eddig a számlaadást nyugtaadás is kísérte, ezentúl ajánlott vagy csak nyugtát vagy csak számlát kiállítani az értékesítésről.

ÚJ ADÓHATÓSÁGI SZÁMLASZÁMOK

(Utolsó frissítés: 2020. 08. 10.)

könyvelés ÚJ ADÓHATÓSÁGI SZÁMLASZÁMOK

Július 1-től új adónem lett bevezetve, a társadalombiztosítási járulék, melynek mértéke 18,5%.

SZÁMLAADAT SZOLGÁLTATÁS JÚLIUS 1-TŐL

(Utolsó frissítés: 2020. 06. 08.)

könyvelés SZÁMLAADAT SZOLGÁLTATÁS JÚLIUS 1-TŐL

A július 1-től kiállított számlákról, értékhatártól függetlenül, adatot kell szolgáltatni adóhatóság felé mindazoknak, akik az alábbi feltételeknek együttesen megfelelnek: -áfaalanyok; -belföldön nyilvántartásba vett áfaalany részére, belföldön teljesítenek termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást; -számlát, számlát helyettesítő okmányt állítanak ki.

Ingyenes termékátadás és szolgáltatás járvány idején

(Utolsó frissítés: 2020. 05. 29.)

könyvelés Ingyenes termékátadás és szolgáltatás járvány idején

Megjelent adóhatóság honlapján egy igen jól használható, részletes és teljeskörü tájékoztató arról, hogy hogyan kell elszámolni az ingyenesen átadott termékeket (pl. védőmaszk adományozása kórháznak), szolgáltatásokat (pl. ingyenes ebéd a kórházi osztályra), annak milyen adóvonzata van és milyen termékátadásra, szolgáltatásnyújtásra alkalmazható. Az alábbi linken olvasható:https://www.nav.gov.hu/nav/segitseg_rendkivuli_helyzetben/adozasi_konnyitesek/A_koronavirus_jarvany20200512.html?query=ingy