ITT A MINIMUM JÁRULÉKALAP

(Utolsó frissítés: 2020. 06. 24.)

könyvelés ITT A MINIMUM JÁRULÉKALAP

A törvény célja minden bizonnyal az egy-két-három órában alkalmazotti ügyvezetők megadóztatása lett volna, viszont most úgy néz ki, hogy a valóban ennyi órában foglalkoztatottak keresetét nullázza le ez a járulék.

Az új szabályok szerint a járulékfizetés alsó határa legalább a minimálbér 30%-a lesz, azaz hiába van valaki pl. heti öt órában bejelentve és keres havi 20e Ft-ot, az új szabályok szerint legalább 48.300 Ft után kell megfizetnie a járulékokat. Ugyan ez a szabály vonatkozik a foglalkoztatójára is, azaz a foglalkoztató is legalább a minimálbér 30%-a után fizeti meg a szociális hozzájárulást alkalmazottja után.

Ezt a szabályt nem kell alkalmazni a munkaviszonyban álló és gyermekgondozási díjban, gyermekek otthongondozási díjában, örökbefogadói díjban, gyermeknevelést segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülők, nappali rendszerű iskolai oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató esetében.

A szabályt szintén nem kell alkalmazni a nyugdíjasokra sem, hiszen július 1-től már semmilyen nyugdíjas jogviszonyra nem terjed ki a biztosítási kötelezettség, bérüket csak személyi jövedelemadó terhelheti.  

Július 1-től egyébként összevonásra kerül a nyugdíj, egészségbiztosítás és munkaerőpiaci járulék, méghozzá társadalombiztosítási járulék néven, melynek mértéke megegyezik az összevonás előtti mértékkel, azaz 18,5%-al. Ez inkább csak a vállalkozásoknak jelent előnyt, hiszen négy utalás helyett egy utalással is le lehet tudni ezeket az adóterheket.

 

Olvasson tovább

SZÁMLA ÉS NYUGTAADÁS EGYSZERRE?

(Utolsó frissítés: 2020. 07. 16.)

könyvelés SZÁMLA ÉS NYUGTAADÁS EGYSZERRE?

Megjelent adóhatóság tájékoztatója a pénztárgépre kötelezettek nyugta-számlaadás és adatszolgáltatásuk összefüggéséről. Bár többségében eddig a számlaadást nyugtaadás is kísérte, ezentúl ajánlott vagy csak nyugtát vagy csak számlát kiállítani az értékesítésről.

ÚJ ADÓHATÓSÁGI SZÁMLASZÁMOK

(Utolsó frissítés: 2020. 08. 10.)

könyvelés ÚJ ADÓHATÓSÁGI SZÁMLASZÁMOK

Július 1-től új adónem lett bevezetve, a társadalombiztosítási járulék, melynek mértéke 18,5%.

SZÁMLAADAT SZOLGÁLTATÁS JÚLIUS 1-TŐL

(Utolsó frissítés: 2020. 06. 08.)

könyvelés SZÁMLAADAT SZOLGÁLTATÁS JÚLIUS 1-TŐL

A július 1-től kiállított számlákról, értékhatártól függetlenül, adatot kell szolgáltatni adóhatóság felé mindazoknak, akik az alábbi feltételeknek együttesen megfelelnek: -áfaalanyok; -belföldön nyilvántartásba vett áfaalany részére, belföldön teljesítenek termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást; -számlát, számlát helyettesítő okmányt állítanak ki.