Jönnek a modernizált online kasszák

(Utolsó frissítés: 2016. 10. 10.)

könyvelés Jönnek a modernizált online kasszák

Az érintett több mint húszezer gazdasági szereplőnek nagyjából negyed éve van arra, hogy az adóhatóságtól üzembe helyezési kódot kérjen, és megvásárolja az átszemélyesítésre is alkalmas pénztárgépet.

Egy tavaszi jogszabály némileg átalakította az online pénztárgépekkel szemben támasztott technikai feltételrendszert. Az új pontok egyike például azt teszi lehetővé, hogy a vállalkozás úgynevezett átszemélyesítés útján eladhassa pénztárgépét, Ezt és a többi más technikai újítást azoknak a régebbi online gépeknek is tudniuk kell, amelyeket idén vagy korábban helyeztek üzembe.

A most forgalomban lévő 170 ezer kisebb kasszánál a vállalkozók semmit nem éreznek meg a folyamatból. A régebbi kasszák gyártói, forgalmazói kidolgozzák a szükséges technikai módosítást, ezt a megadott határidőre engedélyeztetik, a frissítést pedig az adóhivatal végzi el elektronikus úton. A hatóság emberei sem látogatják meg a vállalkozókat pusztán a gépfrissítés miatt. Más a helyzet a nagyjából negyvenezer számítógép alapú készüléknél ilyenek például a nagyáruházakban és a benzinkutaknál üzemelnek. Az efféle eszközöknél úgynevezett kétoldalú frissítés kell: az egyiket az adóhivatal végzi el, a másikhoz viszont a gyártó, a forgalmazó közbeavatkozására is szükség lesz.

 

 

Olvasson tovább

EKÁER KÖNNYÍTÉS AZ ENGEDÉLYEZETT GAZDÁLKODÓKNAK (AEO)

(Utolsó frissítés: 2016. 10. 19.)

könyvelés EKÁER KÖNNYÍTÉS AZ ENGEDÉLYEZETT GAZDÁLKODÓKNAK (AEO)

2016. október 13-tól az Ekáer rendelet lehetővé teszi, hogy az un. engedélyezett gazdálkodó (AEO) egyszerűsített adattartamú bejelentést tegyen. Ez a gyakorlatban jelentős könnyebbséget jelent, hiszen a feladó és a címzett adatain kívül csak a rendszámot kell megadni az EKÁER szám igénylésekor, több adatot nem kell kitölteni.

Változtak az adómentesen adható lakáscélú támogatás feltételei

(Utolsó frissítés: 2016. 09. 21.)

könyvelés Változtak az adómentesen adható lakáscélú támogatás feltételei

A munkáltató a vételár, a teljes építési költség vagy a korszerűsítés, akadálymentesítés költsé-gének 30 százalékáig, de több munkáltató esetén is a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő összegben adhat adómentesen lakáscélú támogatást dolgozójának.

EGYSZERŰBB ÉS GYORSABB BANKVÁLTÁS OKTÓBERTŐL

(Utolsó frissítés: 2016. 10. 26.)

könyvelés EGYSZERŰBB ÉS GYORSABB BANKVÁLTÁS OKTÓBERTŐL

Október 29-től egyszerűbb és gyorsabb lesz a bankváltás, hatályba lép ugyanis az a kormányrendelet, amely rögzíti a fizetésiszámla-váltás feltételeit és határidőit.

Cégvezető felelőssége

(Utolsó frissítés: 2016. 09. 19.)

könyvelés Cégvezető felelőssége

A vezető tisztségviselő harmadik személyek felé csak abban az esetben felel majd egyetemlegesen a károkozásért, amennyiben azt szándékosan okozta. Így módosította nyáron a Parlament a Polgári törvénykönyvet.

ITT AZ ÉV VÉGE, MI LESZ A KI NEM VETT SZABADSÁGGAL?

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 03.)

könyvelés ITT AZ ÉV VÉGE, MI LESZ A KI NEM VETT SZABADSÁGGAL?

A szabadság alap és pótszabadságból (életkor, illetve gyerekek után járó) áll. A főszabály, hogy a szabadságot abban a naptári évben kell kivenni és kiadni, amelyben erre a munkavállaló jogosultságot szerzett.