KISTEHERAUTÓVAL CSAK ENGEDÉLY BIRTOKÁBAN LEHET FUVAROZNI

(Utolsó frissítés: 2022. 05. 11.)

könyvelés KISTEHERAUTÓVAL CSAK ENGEDÉLY BIRTOKÁBAN LEHET FUVAROZNI

A kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen.

Ugye többségünk nem fuvaroz, csak saját árut, eszközt. Erre a fuvarozásra nem vonatkozik a szigorítás, viszont fel kell rá készülni, hogy vadászni fogja a kisteherautókat a hatóság, és bizonyítanom kell, hogy saját fuvarban vagyok, amit leginkább szállítólevéllel, saját részre szóló számlával tudok igazolni.

Az engedély kiváltásának feltételei:

Csak az kaphat engedélyt, akinek nem volt korábban a tisztességes piaci magatartást kedvezőtlenül érintő előélete; Vagyoni biztosíték szükséges; A 2,5 tonna össztömeget meghaladó fuvareszközöket üzemben tartó vállalkozásoknak, ahogy már a nehézteherautósoknál eddig is kötelező volt, május 21-től szakmai irányítót kell foglalkoztatni; A jármű jobb első ajtaján, jól látható méretben szükséges feltüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által erre a célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.

A szigorítás azét történik, mert nagy számban végeznek kisteherautókkal közúti áruszállítást nemzetközi és belföldi forgalomban is, miközben a 3,5 tonna alatti járműveknél jelenleg nincs semmilyen előírás, amit be kellene tartani.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amíg egy kamion szigorú szabályok szerint közlekedhet (vezetési és pihenőidő szabályok betartása, sebességkorlátozás, tachográf stb…), addig a 3,5 tonna alatti jármű mindenfajta megkötés nélkül, tulajdonképpen egy személyautó szabadságával közlekedhet. Közben a volánnál ülő személy itt is munkavállaló (még akkor is, ha esetleg a saját tulajdonban lévő járművét vezeti az egyéni vállalkozó), akire vonatkoznia kell a munkaidő szabályoknak, vezetési és pihenőidő szabályoknak, és nem utolsó sorban ismerniük kell a díj ellenében végzett áruszállítás szabályait. De a B- kategóriás jogosítványuk használhatósága valójában nem változik, a járművet a továbbiakban is lehet vezetni ezzel a kategóriával.

 

Olvasson tovább

MEGJELENT ADÓHATÓSÁG IDEI ELLENŐRZÉSI TERVE

(Utolsó frissítés: 2022. 04. 11.)

könyvelés MEGJELENT ADÓHATÓSÁG IDEI ELLENŐRZÉSI TERVE

A NAV 2022. évi ellenőrzési terve alapján négy fő területre fog koncentrálni: jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek ellenőrzése, beérkező kontroll adatokból keletkező célzott ellenőrzések, kiemelt adózók ellenőrzése, önkéntes jogkövetés támogatása.

KMARAI TAGDÍJ

(Utolsó frissítés: 2022. 03. 23.)

könyvelés KMARAI TAGDÍJ

Idén változás van a kamarai hozzájárulás megfizetésében.

HOMEOFFICE: ADÓMENTESEN HAVI 20e FT

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 31.)

könyvelés HOMEOFFICE: ADÓMENTESEN HAVI 20e FT

A munkáltató otthonról dolgozójának havonta a minimálbér 10%-ának megfelelő összeget (idén havi 20.000 Ft-ot) fizethet ki adó és járulékmentesen.

25 ÉV ALATTIAK SZJA MENTESSÉGE

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 24.)

könyvelés 25 ÉV ALATTIAK SZJA MENTESSÉGE

Januártól a 25. életévét be nem töltött magánszemélyek nettó jövedelme megnő, bizonyos értékhatár alatt nem lesz jövedelemadó fizetési kötelezettségük.

EZ ÉVBEN IS IGÉNYBE VEHETŐ ADÓKÖNNYÍTÉSEK

(Utolsó frissítés: 2022. 01. 18.)

könyvelés EZ ÉVBEN IS IGÉNYBE VEHETŐ ADÓKÖNNYÍTÉSEK

A vállalkozások 2022-ben is élhetnek a már tavaly megismert adókönnyítéssel, illetve adómérsékléssel. A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályok meghosszabbításáról szóló törvény 2022. június 30-ig engedélyezi a rendkívüli adókönnyítési lehetőségek igénybevételét. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozások számára, függetlenül attól, hogy tavaly éltek-e a könnyítésekkel vagy sem, ez évben ismét lehetővé válik azok egyszeri, és csakis egyszeri alkalmazása.