MIKROVÁLLALKOZÁSOK REZSICSÖKKENTÉSÉNEK RÉSZLETEI

(Utolsó frissítés: 2022. 06. 20.)

könyvelés MIKROVÁLLALKOZÁSOK REZSICSÖKKENTÉSÉNEK RÉSZLETEI

Mikrovállalkozó akinek foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb és éves árbevétele vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 2M euró.

Azok mikorvállalkozók jogosultak továbbra is az alacsonyabb villamosenergia és földgáz árra, amelyek az áram esetén már idén január és június között is benne voltak az egyetemes szolgáltatásban, illetve a földgáz esetén már eddig is rendelkeztek 20m3/h alatti gázmérővel, azaz élni tudtak a rezsicsökkentés lehetőségével).

Ezen cégek számára augusztustól továbbra is élni fog a 31 forint/kWh áramár, illetve a 3-3,4 forint/MJ közötti gázár, de csak egy bizonyos fogyasztási korlátig, ami áram esetén 4606 kWh, gáz esetén 1489 köbméter. Ezen fogyasztás felett nekik is a versenypiaci ár lép életbe.

Eddig nemcsak a mikrovállalkozások számára volt nyitott a kedvezményes áramvásárlási lehetőség, hanem a kkv-k jóval szélesebb körére vonatkozott (a legfeljebb 10 fős és legfeljebb nettó 4 milliárd forintos árbevételű/mérlegfőösszegű cégek tartoztak ide). Ezen cégeknek megszűnik a kedvezményes lehetőség, nekik nyilatkozniuk kell július 1-ig a szolgáltatójuk felé, hogy már nem vehetik igénybe a kedvezményes áru beszerzést.

A magáningatlanokba bejelentett kiscégekkel nem foglalkozik a rendelet, így azoknál valószínűleg továbbra is változatlanul lehet folytatni a tevékenységet, mert úgyis a magánszemély számára jön a rezsicsökkentett áron a számla, ahogy eddig is és abból látja el a cég számára (esetleg) felmerülő energiaigényeket. Azt viszont külön rögzíti a rendelet, hogy a természetes személy részére lakhatás céljára bérbeadott ingatlan esetén a költségelszámolás során a bérbeadó, mint felhasználó a bérlő felé a villamosenergia-, illetve gázköltségeket "legfeljebb a vonatkozó lakossági egyetemes szolgáltatás szerinti árszabáson számolhatja el." Azaz a természetes személy bérlő számára csak a lakossági rezsicsökkentett áron lehet elszámolni az energiafogyasztást.

 

Olvasson tovább

KISVÁLLALKOZÁSOK LIKVIDITÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSE

(Utolsó frissítés: 2022. 06. 28.)

könyvelés KISVÁLLALKOZÁSOK LIKVIDITÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSE

Megjelent a GINOP-8.3.5-18 „B” program, amely célja 0%-os kamatozású hitellel segíteni a mikro, kis és középvállalkozások készletbeszerzését, működési költségeik finanszírozását.

DIÁKMUNKA TÁMOGATÁSA

(Utolsó frissítés: 2022. 06. 16.)

könyvelés DIÁKMUNKA TÁMOGATÁSA

A 16-25 év közötti diákok nyári foglalkoztatásának támogatására nyílik lehetőség vállalkozások részére.

ITT AZ ÚJABB SOK(K)

(Utolsó frissítés: 2022. 07. 30.)

könyvelés ITT AZ ÚJABB SOK(K)

A kisvállalkozások számára újabb megszorítást jelentettek ma reggel be, az adóemelések, a cégautóadó megduplázása, a villamosenergia megduplázása és a gázár hétszeresére emelése után újra itt a következő pofon. Ma déltől (2022.07.30 12:00) a céges járművek számára megszűnt az üzemanyag kedvezményes ára.

MEGJÖTTEK AZ ELSŐ MEGSZORÍTÁSOK: DUPLÁZÓDIK A CÉGAUTÓADÓ, AZ ALKALMI MUNKA TERHE

(Utolsó frissítés: 2022. 06. 16.)

könyvelés MEGJÖTTEK AZ ELSŐ MEGSZORÍTÁSOK: DUPLÁZÓDIK A CÉGAUTÓADÓ, AZ ALKALMI MUNKA TERHE

Szombat este jelentek meg a költségvetés rendbetételét lehetővé tevő szabályok, a kormány különadót vet ki a pénzintézetekre, biztosítókra, gyógyszerforgalmazókra, távközlési cégekre, MOL-ra, pótadót a kiskereskedelemre, emelik a jövedéki adót, a népegészségügyi termékadót, nő és ki is bővül a tranzakciós illeték, bevezetik a légitársaságok különadóját. Nyilván, ahogy az előző években, úgy most is az várható, hogy ezen terhek nagy részét a magánszemély fogja megfizetni.

ENERGIA KÖLTSÉGTÁMOGATÁSA FELDOLGOZÓIPAR SZÁMÁRA

(Utolsó frissítés: 2022. 10. 03.)

könyvelés ENERGIA KÖLTSÉGTÁMOGATÁSA FELDOLGOZÓIPAR SZÁMÁRA

Megjelent a feldolgozóipari kkv-k energiatámogatási programjának pályázati felhívása, a pályázatra október 20-ától lehet regisztrálni. A cégek október, november és december havi áram- és gázköltségnövekményének felét vállalhatja át az állam, viszont a támogatott cégeknek vállalni kell, hogy létszámuk nem csökken 10%-nál nagyobb mértékben, és energiaköltség-csökkentő beruházást is végre kell hajtaniuk.