SZÁMLA ÉS NYUGTAADÁS EGYSZERRE?

(Utolsó frissítés: 2020. 07. 16.)

könyvelés SZÁMLA ÉS NYUGTAADÁS EGYSZERRE?

Egyöntetű gyakorlat a pénztárgépre kötelezettek körében, hogy ha az ügyfél számlát kért, akkor beütötték az ellenértéket a pénztárgépbe és arról egyidejűleg számla is készült. A nyugtát a számlához csatolták, így már nem került könyvelésre a bizonylat, így kerülve el a kettős adózást ugyanazon ügylet után. Adóhatóság tájékoztatójában elismeri, hogy ezen gyakorlatot semmi nem tiltja, viszont a számlaadat szolgáltatást összekavarhatja.

Július 1-től adóhatóság teljeskörűen látja az adóalanyok által kiállított és befogadott belföldi számlákat, a pénztárgépek pedig már régóta szolgáltatnak adatot adóhatóság felé, így tulajdonképpen tisztában vannak a vállalkozás összes hazai bevételével. Ezt zavarhatja meg ha a pénztárgépbe is beütjük az ellenértéket és erről még számlát is állítunk ki, hiszen így a rendszerekben ugyan az a bevétel kétszer fog jelentkezni. Ezt adóhatóság egy esetleges ellenőrzéskor fogja érzékelni, hiszen az ő általuk látott bevétel és azon bevallás amit be fogunk adni, eltérést fog tartalmazni az adatszolgáltatáshoz képest, kíváncsivá téve adóhatóságot az eltérés okára.

A bevallásokhoz képest így is lesz bőven eltérés, elég azokkal megbirkózni, hiszen adóhatóság még egyelőre nem látja a magánszemélyeknek kiállított számlákat, a külföldön teljesült számlákat,  sok olyan számlát is látunk, amelyek nem érnek el a bevallásokig mert a gyerek nyalókájának árát tartalmazzák, vagy lesz aki a nyugta beütése után ébred öntudatára számlát kívánva.

Tehát fogadjuk meg adóhatóság tanácsát és mielőtt beütnénk a pénztárgépbe az ellenértéket, kérdezzük meg a vevőnktől, hogy szeretne-e számlát kapni, vagy elég neki a nyugta. Ha számlát szeretne, akkor már ne adjunk nyugtát, hanem állítsuk ki a számlát kézzel vagy számlázó programmal, nem elfeledve, hogy a kézi számláról még külön adatot is kell szolgáltatnunk, a gépi program megteszi helyettünk.

A számla kiállítása után a pénzt elvéve a pénzkezelés merülhet még fel problémaként. Adóhatóság nyugta ellenőrzéskor bártan nyúl a kasszazárás eszközéhez, lerovancsolva a pénztárgép vagy más hozzá tartozó pénztároló helyet, egyeztetve a pénztárgép pénzkészletét a beütött nyugták összegével. Hogy egyezzünk a pénzkészlettel, a pénztárgép „pénz be” gombját kell használnunk, azzal kell beletennünk az átvett ellenértéket. Ahol a pénztárgép nem tudja, vagy nincs pénzkazettája a pénztárgépnek, ott valamilyen bizonylattal, akár a boltokban kapható „bevételi pénztárbizonylattal” is kezelni lehet a pénztár készpénzmozgását.

 

Olvasson tovább

ÚJ ADÓHATÓSÁGI SZÁMLASZÁMOK

(Utolsó frissítés: 2020. 08. 10.)

könyvelés ÚJ ADÓHATÓSÁGI SZÁMLASZÁMOK

Július 1-től új adónem lett bevezetve, a társadalombiztosítási járulék, melynek mértéke 18,5%.

ITT A MINIMUM JÁRULÉKALAP

(Utolsó frissítés: 2020. 06. 24.)

könyvelés ITT A MINIMUM JÁRULÉKALAP

Július 1-től új fogalommal kell megbarátkoznia minden részmunkaidőben foglalkoztatottnak, mégpedig a minimum járulékalap bevezetésével.

SZÁMLAADAT SZOLGÁLTATÁS JÚLIUS 1-TŐL

(Utolsó frissítés: 2020. 06. 08.)

könyvelés SZÁMLAADAT SZOLGÁLTATÁS JÚLIUS 1-TŐL

A július 1-től kiállított számlákról, értékhatártól függetlenül, adatot kell szolgáltatni adóhatóság felé mindazoknak, akik az alábbi feltételeknek együttesen megfelelnek: -áfaalanyok; -belföldön nyilvántartásba vett áfaalany részére, belföldön teljesítenek termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást; -számlát, számlát helyettesítő okmányt állítanak ki.

Ingyenes termékátadás és szolgáltatás járvány idején

(Utolsó frissítés: 2020. 05. 29.)

könyvelés Ingyenes termékátadás és szolgáltatás járvány idején

Megjelent adóhatóság honlapján egy igen jól használható, részletes és teljeskörü tájékoztató arról, hogy hogyan kell elszámolni az ingyenesen átadott termékeket (pl. védőmaszk adományozása kórháznak), szolgáltatásokat (pl. ingyenes ebéd a kórházi osztályra), annak milyen adóvonzata van és milyen termékátadásra, szolgáltatásnyújtásra alkalmazható. Az alábbi linken olvasható:https://www.nav.gov.hu/nav/segitseg_rendkivuli_helyzetben/adozasi_konnyitesek/A_koronavirus_jarvany20200512.html?query=ingy