SZÁMLA ÉS NYUGTAADÁS EGYSZERRE?

(Utolsó frissítés: 2020. 07. 16.)

könyvelés SZÁMLA ÉS NYUGTAADÁS EGYSZERRE?

Egyöntetű gyakorlat a pénztárgépre kötelezettek körében, hogy ha az ügyfél számlát kért, akkor beütötték az ellenértéket a pénztárgépbe és arról egyidejűleg számla is készült. A nyugtát a számlához csatolták, így már nem került könyvelésre a bizonylat, így kerülve el a kettős adózást ugyanazon ügylet után. Adóhatóság tájékoztatójában elismeri, hogy ezen gyakorlatot semmi nem tiltja, viszont a számlaadat szolgáltatást összekavarhatja.

Július 1-től adóhatóság teljeskörűen látja az adóalanyok által kiállított és befogadott belföldi számlákat, a pénztárgépek pedig már régóta szolgáltatnak adatot adóhatóság felé, így tulajdonképpen tisztában vannak a vállalkozás összes hazai bevételével. Ezt zavarhatja meg ha a pénztárgépbe is beütjük az ellenértéket és erről még számlát is állítunk ki, hiszen így a rendszerekben ugyan az a bevétel kétszer fog jelentkezni. Ezt adóhatóság egy esetleges ellenőrzéskor fogja érzékelni, hiszen az ő általuk látott bevétel és azon bevallás amit be fogunk adni, eltérést fog tartalmazni az adatszolgáltatáshoz képest, kíváncsivá téve adóhatóságot az eltérés okára.

A bevallásokhoz képest így is lesz bőven eltérés, elég azokkal megbirkózni, hiszen adóhatóság még egyelőre nem látja a magánszemélyeknek kiállított számlákat, a külföldön teljesült számlákat,  sok olyan számlát is látunk, amelyek nem érnek el a bevallásokig mert a gyerek nyalókájának árát tartalmazzák, vagy lesz aki a nyugta beütése után ébred öntudatára számlát kívánva.

Tehát fogadjuk meg adóhatóság tanácsát és mielőtt beütnénk a pénztárgépbe az ellenértéket, kérdezzük meg a vevőnktől, hogy szeretne-e számlát kapni, vagy elég neki a nyugta. Ha számlát szeretne, akkor már ne adjunk nyugtát, hanem állítsuk ki a számlát kézzel vagy számlázó programmal, nem elfeledve, hogy a kézi számláról még külön adatot is kell szolgáltatnunk, a gépi program megteszi helyettünk.

A számla kiállítása után a pénzt elvéve a pénzkezelés merülhet még fel problémaként. Adóhatóság nyugta ellenőrzéskor bártan nyúl a kasszazárás eszközéhez, lerovancsolva a pénztárgép vagy más hozzá tartozó pénztároló helyet, egyeztetve a pénztárgép pénzkészletét a beütött nyugták összegével. Hogy egyezzünk a pénzkészlettel, a pénztárgép „pénz be” gombját kell használnunk, azzal kell beletennünk az átvett ellenértéket. Ahol a pénztárgép nem tudja, vagy nincs pénzkazettája a pénztárgépnek, ott valamilyen bizonylattal, akár a boltokban kapható „bevételi pénztárbizonylattal” is kezelni lehet a pénztár készpénzmozgását.

 

Olvasson tovább

ÚJ ADÓHATÓSÁGI SZÁMLASZÁMOK

(Utolsó frissítés: 2020. 08. 10.)

könyvelés ÚJ ADÓHATÓSÁGI SZÁMLASZÁMOK

Július 1-től új adónem lett bevezetve, a társadalombiztosítási járulék, melynek mértéke 18,5%.

ITT A MINIMUM JÁRULÉKALAP

(Utolsó frissítés: 2020. 06. 24.)

könyvelés ITT A MINIMUM JÁRULÉKALAP

Július 1-től új fogalommal kell megbarátkoznia minden részmunkaidőben foglalkoztatottnak, mégpedig a minimum járulékalap bevezetésével.

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK VÁLTOZÁSA

(Utolsó frissítés: 2020. 09. 10.)

könyvelés EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK VÁLTOZÁSA

Ha a belföldi magánszemély nem biztosított, és más jogcímen (pl. gyermekgondozási díjban részesülő, hajléktalan, felsőoktatási intézmény nappalis hallgatója, stb..) sem jogosult egészségügyi szolgáltatás igénybevételére, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.