SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁS

(Utolsó frissítés: 2019. 03. 05.)

könyvelés SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁS

1. Ha a magánszemélynek van ügyfélkapus elérhetősége, akkor a következő lehetőségek közül választhat:

A tervezetet az ügyfélkapuval rendelkezők március 15-től a magyarorszag.hu/eSZJA Portál oldalon megtekinthetik. Amennyiben az adatok a magánszemély is szerint jók, akkor elfogadja, ezzel a tervezet adóbevallássá válik, más teendő nincs.

Amennyiben az adatok nem jók, vagy ki kell egészíteni azokat, akkor május 20-ig a portálon javítással, majd elfogadással vagy beadott SZJA bevallással a NAV által elkészített tervezet felülírható, javítható. Ekkor a javított, vagy beküldött bevallás válik adóbevallássá, felülírva a tervezetet.

2. Ha a magánszemélynek nincs ügyfélkapus elérhetősége, akkor a következő lehetőségek vannak bevallásának elkészítésére:

Számukra is elkészíti Adóhatóság az adóbevallás tervezetet, amely postázása  március 18-ig kérhető az alábbi módon:

  • SMS-ben a 06 (30) 344-43-04-es telefonszámra,
  • a NAV honlapján elérhető webűrlap (www.nav.gov.hu/eszja/eszja) kitöltésével,
  • telefonon, a 1819-es Infóvonalon, vagy az Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszeren keresztül, a +36 (80) 20-21-22-es telefonszámon,
  • postai úton, kötetlen levél formájában (születési dátum és adóazonosító jel megadásával),
  • a NAV honlapjáról letölthető BEVTERVK-nyomtatványon,
  • személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.

SMS-ben az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni ebben a formában: SZJA{szóköz}adóazonosítójel{szóköz}ééééhhnn.

Március 18-tól már csak személyesen lehet kérni a NAV ügyfélszolgálatain a tervezet kinyomtatását. Az így kért tervezeteket a NAV április 30-ig küldi ki adózónak tértivevényes formában. Ezután a tervezetet vagy elfogadja és az minden beavatkozás nélkül május 20-án adóbevallássá válik, vagy javítja, kiegészíti azt, és visszaküldve a NAV részére válik az adóbevallássá.

Ha adózó nem kéri a tervezet postázását, valamint ügyfélkapuja sincs, a NAV akkor is elkészíti a rendelkezésére álló adatok alapján számára az adóbevallást, amely minden beavatkozás nélkül adóbevallássá válik május 20-án.

 

Olvasson tovább

VÁLTOZIK AZ ONLINE-SZÁMLA BEKÜLDÉS!

(Utolsó frissítés: 2019. 04. 15.)

könyvelés VÁLTOZIK AZ ONLINE-SZÁMLA BEKÜLDÉS!

Változásokra kell felkészülniük május elejétől az online számla adatszolgáltatásra kötelezett adózóknak, amelyek többek között a beküldendő adatokat is érintik.

SZOCHÓ KEDVEZMÉNY 2019.

(Utolsó frissítés: 2019. 01. 09.)

könyvelés SZOCHÓ KEDVEZMÉNY 2019.

2019. évben gyökeresen megváltozott a szochó kedvezmények rendszere. Megszűnnek kedvezmények és lesznek újabbak is. Különösen figyelni kell az áthúzódó kedvezményekre.

ISKOLAKEZDÉS, TÁMOGATÁS AZ IDÉN IS

(Utolsó frissítés: 2019. 09. 03.)

könyvelés ISKOLAKEZDÉS, TÁMOGATÁS AZ IDÉN IS

Idén január 1-jével megváltozott a dolgozóknak adható béren kívüli juttatások szabályozása, és ezzel a korábban ismert, kedvező adózású iskolakezdési támogatás lehetősége is megszűnt. Azért még maradt támogatási lehetőség a tarsolyban.

KÁRTYÁVAL FIZETSZ? – ITT A TÖBBSZINTŰ AZONOSÍTÁS

(Utolsó frissítés: 2019. 09. 10.)

könyvelés KÁRTYÁVAL FIZETSZ? – ITT A TÖBBSZINTŰ AZONOSÍTÁS

Szeptember 14-től megváltozik a kártyás fizetés, illetve az online vásárlás, ezen időponttól az e-kereskedelemben , illetve az online fizetési tranzakciók során dupla azonosításra tér át a pénzügyi rendszer.