VÁLTOZIK AZ ONLINE-SZÁMLA BEKÜLDÉS!

(Utolsó frissítés: 2019. 04. 15.)

könyvelés VÁLTOZIK AZ ONLINE-SZÁMLA BEKÜLDÉS!

A változások részben kisebb mértékű, technikai jellegű módosításokat tartalmaznak az adatszolgáltató és az adóhatóság közötti rendszerkommunikációt illetően, de érintik a beküldendő adatszerkezetet is. Ez utóbbi kapcsán főként a dátum értékek, mennyiségi egységek, adómértékek és az árfolyamok kezelését befolyásolják.

Az első ilyen fontos változás a mennyiségi egységek kezelését érintő módosítás. Amennyiben a jogszabályi rendelkezések értelmében a számlaképen feltüntetik a mennyiséget, a mennyiségi egységet és az egységárat, úgy ezen információk riportálás szerinti figyelmen kívül hagyása sikertelen adatszolgáltatást eredményez. Továbbá a mennyiségi egységek az adóhatóság által megadott központi értékkészlet szerinti megfeleltetése, vagy egyedi értékként történő megjelölése és riportálása szintén kötelező érvényű lesz. Mindezek hiánya szintén sikertelen adatszolgáltatást fog eredményezni.

További változás, hogy az áfakulcsban már nem lehet nullás vagy központilag nem definiált értéket megadni. Amennyiben a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása nyomán áfa nem merül fel, úgy minden esetben csak a pontos, a hatóság által előre definiált jogcím megjelölésével fogadható be az adatszolgáltatás.

Fontos változás még, hogy a számláról vagy módosító okiratról történő adatszolgáltatáskor minden esetben meg kell adni a használt pénznemet és az átváltási árfolyamot. Forint alapú számla esetén 1-et kell közölni. Mivel a számla kötelező adattartalmának nem része az árfolyam, így amennyiben a számlán nem szerepel az átváltási árfolyam, akkor az adatszolgáltatásnál szükséges kiszámítani. Az árfolyam küldésének hiánya szintén sikertelen adatszolgáltatást eredményez.

Mindezen változásokat már május elejétől alkalmazni kell az adatszolgáltatásban!

 

Olvasson tovább

ISKOLAKEZDÉS, TÁMOGATÁS AZ IDÉN IS

(Utolsó frissítés: 2019. 09. 03.)

könyvelés ISKOLAKEZDÉS, TÁMOGATÁS AZ IDÉN IS

Idén január 1-jével megváltozott a dolgozóknak adható béren kívüli juttatások szabályozása, és ezzel a korábban ismert, kedvező adózású iskolakezdési támogatás lehetősége is megszűnt. Azért még maradt támogatási lehetőség a tarsolyban.

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁS

(Utolsó frissítés: 2019. 03. 05.)

könyvelés SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ BEVALLÁS

Az idén május 20-ig van határidő a 2018. évi SZJA bevallások elkészítésére. Adóhatóság idén minden magánszemély számára elkészíti az adóbevallás tervezetet, amelyet vagy kiegészítünk, javítunk, vagy az minden beavatkozás nélkül május 20-án adóbevallássá válik.

KÁRTYÁVAL FIZETSZ? – ITT A TÖBBSZINTŰ AZONOSÍTÁS

(Utolsó frissítés: 2019. 09. 10.)

könyvelés KÁRTYÁVAL FIZETSZ? – ITT A TÖBBSZINTŰ AZONOSÍTÁS

Szeptember 14-től megváltozik a kártyás fizetés, illetve az online vásárlás, ezen időponttól az e-kereskedelemben , illetve az online fizetési tranzakciók során dupla azonosításra tér át a pénzügyi rendszer.

SZOCHÓ KEDVEZMÉNY 2019.

(Utolsó frissítés: 2019. 01. 09.)

könyvelés SZOCHÓ KEDVEZMÉNY 2019.

2019. évben gyökeresen megváltozott a szochó kedvezmények rendszere. Megszűnnek kedvezmények és lesznek újabbak is. Különösen figyelni kell az áthúzódó kedvezményekre.