Új mentességek 2017. márciusától

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 30.)

Illetékmentes lesz 
– az anyakönyvi kivonat kiállítása,

– a lakáscélú állami támogatás igényléséhez szükséges, a fennálló biztosítási jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállítása évente két alkalommal,

– a közműpótló talajvízkút létesítésének, átalakításának, megszüntetésének engedélyezése,

– a hatósági bizonyítvány kiállítása az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról,

– a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 27/A § (1) bekezdése és 27/D § (1) bekezdése szerinti nyilatkozat megtételével kapcsolatos eljárás,

– a Magyarország  területén kívül élő magyar állampolgár kérelemre történő személyi, lakcím és értesítési cím adatait tartalmazó nyilvántartásba vételére irányuló eljárás;

– az értesítési cím bejelentésével kapcsolatos eljárás,

– az igazságügyi szakértői névjegyzékbe vétel és a szakterület kiterjesztése iránti eljárás,

– a termőföld birtokösszevonási célú telekcsoport újraosztására és telek egyesítésére irányuló telekalakítási eljárás,

– a 65. életévét betöltött személy magánútlevele

- Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) módosításáról, valamint a hiteles tulajdoni lap másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló törvény módosításának eredményeként az állampolgárok mentesülnek évente két alkalommal az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezésért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj alól, megkönnyítve ingatlanügyeik intézését. 

- A termőföld birtokösszevonási célú telekcsoport-újraosztására és telekegyesítésére irányuló telekalakítási eljárásért fizetendő díj megszüntetése megkönnyíti az illetékekről szóló törvény szerinti termőfölddel kapcsolatos különböző, telekalakítással orvosolható problémák rendezését, különösen a kisebb értékű ingatlanok esetén, amelyek tekintetében a díj eddig a megoldást hátráltató tényező volt. A módosítás elősegíti a szétaprózott termőföldek egyesítését – áll a törvényjavaslat indoklásában.

- Az Itv. módosításával összhangban a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény módosításával megszűnik a közzétételi költségtérítés is megszűnik – a cégbírósági eljárás illetéke mellett – a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság bejegyzése esetén.

- Az igazságügyi szakértői névjegyzékbe történő bejegyzés és a szakterület kiterjesztésének díja is megszűnik. Az igazságügyi szakértőkről szóló 2016. évi XXIX. törvény módosításának célja, hogy megkönnyítse a szakértővé válást, és ennek révén növekedjen  az igazságügyi szakértők száma.

A módosítások – az előterjesztés jelen állapota szerint – 2017. március 1-jén lépnének hatályba.

 

Olvasson tovább

ÚJABB ADÓCSOMAGOT HOZOTT A MIKULÁS

(Utolsó frissítés: 2017. 01. 13.)

könyvelés ÚJABB ADÓCSOMAGOT HOZOTT A MIKULÁS

Hittük is meg nem is, hogy a tavaszi adótörvényekkel lezárul az év. Nem így lett, azóta már többször módosították a még el sem fogadott adótörvényeket, sőt év végére is jutott újra belőlük. Reméljük ez már tényleg a vége és a képviselők elmennek karácsonyozni.

Minimálbér és garantált bérmimimum változása 2016-2018.

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 29.)

könyvelés Minimálbér és garantált bérmimimum változása 2016-2018.

A közelmúlt bértárgyalásainak eredményeként jövőre a minimálbér 15%-al, a garantált bérminimum pedig 25 %-al nő, 2018-ban pedig az emelés 8, illetve 12 %-os lesz. Emellett a munkaadóknak jövőre 5 százalékpontos járulékcsökkentést adnak, 2018-ban pedig további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok.

KINÉL KOPOGTATHAT BE A NAV AZ ÜNNEPEK ELŐTT?

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 28.)

könyvelés KINÉL KOPOGTATHAT BE A NAV AZ ÜNNEPEK ELŐTT?

A kiskereskedelmi forgalomba kerülő termékeket a behozataltól a boltok polcáig, a weben hirdetett árukat a beszerzéstől a házhoz szállításig ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az év végén. A nagy- és kiskereskedők a megszokottnál is többször számíthatnak ellenőrzésre, hogy az ünnepek előtt ne kerüljön forgalomba adózatlan árucikk.