KINÉL KOPOGTATHAT BE A NAV AZ ÜNNEPEK ELŐTT?

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 28.)

könyvelés KINÉL KOPOGTATHAT BE A NAV AZ ÜNNEPEK ELŐTT?

A NAV munkatársai az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER) adatait is felhasználva ellenőrzik a kamionokat. A külföldről érkező illetve a kivitelre szánt termékek kereskedelmét nyomon követve iktatják ki a törvénytelenül forgalmazott szállítmányokat. Az áruszállítás ellenőrzése mellett a termékek rendeltetési helyén is megjelenik a NAV.

A célkeresztben elsősorban az ünnepek előtt és a téli szezonban keresett árucikkek kereskedői állnak. Közülük is leginkább azok, akik a NAV információi szerint nagy eséllyel kísérletet tesznek bevételük eltitkolására, illetve az állami költségvetés terhére próbálják adójukat minimalizálni vagy akár nullára redukálni.

A nagykereskedők mellett a kiskereskedők gyakorlatát is figyelemmel kíséri a NAV, a web-áruházak, a bevásárlóközpontok, a távol-keleti árukat kínáló üzletek, valamint a piacok, a vásárcsarnokok forgalmát is ellenőrzik. Ez utóbbiak kereskedőit az akció előtt országszerte tájékoztatta a hivatal a sajtón, illetve a piacfelügyelőségeken keresztül, hogy se a vevőket, se az árusokat ne érje váratlanul az ellenőrök folyamatos jelenléte.

Az országos nagyszabású ellenőrzés-sorozat előtt a NAV munkatársai elemezték a korábbi ellenőrzések, az adóbevallások, az EKÁER-ből és az online pénztárgépekből érkező adatokat, hogy kiszűrjék, mely területeken, mely gazdálkodóknál jelenik meg az adóelkerülés legnagyobb kockázata. Ezzel, a több forrásból gyűjtött információkra alapozott célzott kiválasztással hatékonyabb munkát végezhetnek a revizorok.

 

Olvasson tovább

KAMERARENDSZER SZABÁLYOSAN

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 15.)

könyvelés KAMERARENDSZER SZABÁLYOSAN

Egyre elterjedtebb a kamerarendszerek kiépítése a munkáltató vagyona, illetve az élet-testi épség megóvása érdekében.

Minimálbér és garantált bérmimimum változása 2016-2018.

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 29.)

könyvelés Minimálbér és garantált bérmimimum változása 2016-2018.

A közelmúlt bértárgyalásainak eredményeként jövőre a minimálbér 15%-al, a garantált bérminimum pedig 25 %-al nő, 2018-ban pedig az emelés 8, illetve 12 %-os lesz. Emellett a munkaadóknak jövőre 5 százalékpontos járulékcsökkentést adnak, 2018-ban pedig további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok.

PÉNZTÁRGÉP FELÜLVIZSGÁLATA

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 07.)

könyvelés PÉNZTÁRGÉP FELÜLVIZSGÁLATA

A pénztárgépekkel rendelkezőknek a megszemélyesítés, vagy a legutóbbi éves felülvizsgálatot követő 365 napon belül kötelező az újabb éves felülvizsgálat, melyről a szerviz nem küld értesítést, azt a pénztárgép üzemeltetőjének kell kezdeményeznie.

Új mentességek 2017. márciusától

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 30.)

Módosítja a kormány az illetékekről szóló törvényt. A parlament elé terjesztett javaslat célja a közigazgatási hatóságok által lefolytatott eljárások során fizetendő egyes illetékek és igazgatási szolgáltatási díjak megszüntetése az állampolgárok és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése érdekében.

ITT AZ ÉV VÉGE, MI LESZ A KI NEM VETT SZABADSÁGGAL?

(Utolsó frissítés: 2016. 11. 03.)

könyvelés ITT AZ ÉV VÉGE, MI LESZ A KI NEM VETT SZABADSÁGGAL?

A szabadság alap és pótszabadságból (életkor, illetve gyerekek után járó) áll. A főszabály, hogy a szabadságot abban a naptári évben kell kivenni és kiadni, amelyben erre a munkavállaló jogosultságot szerzett.