BELÉPŐ DOLGOZÓ ÚJABB KÖTELEZETTSÉGE

(Utolsó frissítés: 2017. 11. 02.)

könyvelés BELÉPŐ DOLGOZÓ ÚJABB KÖTELEZETTSÉGE

Régi rendelkezés, hogy amennyiben az adós nem fizeti meg tartozását, az adós munkabéréből tiltható le tartozása. A munkáltató végrehajtható határozat alapján köteles az adós kifizetéséből a letiltásban meghatározott összeget letiltani, azt befizetni a végrehajtást kérőnek.

 

A törvény rendelkezései szerint a munkáltató köteles a belépő munkavállalótól tartozásigazolást bekérni, és ha van tartozás, a végrehajtást folytatni. A tartozásigazolás hiányáról a munkavállaló a munkaviszony létesítése előtt köteles nyilatkozatot tenni. Ez az új rendelkezés egyrészről plusz adminisztrációs terhet ró a munkáltatóra, másrészről az érdekeit védi. Ugyanis ha a belépő munkavállalótól nem kéri az előző munkahelyen kiadott igazolásokat, és nem nyilatkoztatja tartozás nem létéről, az súlyos anyagi következménnyel járhat. Ebben az esetben ugyanis a munkáltató a letiltás összegéig készfizető kezesként felel, miszerint a jogosult a kötelezett mellőzésével egyenesen a kezes ellen is fordulhat. Ebben az esetben a munkáltató köteles haladéktalanul eleget tenni a fizetési felszólításnak, esetleg így neki kell kiegyenlíteni az adós tartozását.

 

Ráadásul, ha a végrehajtó értesül, hogy munkáltató nem tiltja le a végrehajtható összeget, a türelmi idő letelte után a munkáltatóval szemben a végrehajtó rendbírság kiszabását kezdeményezheti a bíróságon. Ha akadályoztatásnak minősül a munkáltató részéről a letiltás foganatosításának mellőzése, a céget és az ügyvezetőt is 500 000 Ft-ig terjedő bírság megfizetésére kötelezhetik.

 

Olvasson tovább

Kézzel állítod ki a számláidat? Akkor jövőre a számítógéped lesz a legjobb barátod....

(Utolsó frissítés: 2017. 11. 15.)

könyvelés Kézzel állítod ki a számláidat? Akkor jövőre a számítógéped lesz a legjobb barátod....

Megjelent a számlarendelet módosításának tervezete, így többet tudunk mi vár ránk 2018. júliustól, a számlázó rendszerek online adatszolgáltatási kötelezettségének bevezetésekor. Jövőre a számlázó programoknak a számlák nagy része tekintetében automatikus, online adat-szolgáltatási kötelezettsége fog bekövetkezni. Viszont majd a kézi számlát kiállítóknak is adatot kell szolgáltatni.

KÉRDÉSEK A CÉGKAPURÓL

(Utolsó frissítés: 2017. 10. 24.)

könyvelés KÉRDÉSEK A CÉGKAPURÓL

Mivel 2018. január 01-től minden cégnek cégkapuval kell rendelkeznie, és rengeteg megkeresését kapunk ezzel kapcsolatban, a legfontosabb kérdéseket összegyűjtöttük:

ÚJABB ADÓNEM JANUÁRTÓL

(Utolsó frissítés: 2017. 11. 28.)

könyvelés ÚJABB ADÓNEM JANUÁRTÓL

Új adó, un. turizmusfejlesztési hozzájárulás bevezetéséről határozott még tavaly év végén az Országgyűlés. Az új közterhet 2018. január 1-jétől kellene fizetnie az étkezőhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után.