FONTOS BÍRÓSÁGI DÖNTÉS AZ ALKALMI MUNKÁRÓL

(Utolsó frissítés: 2017. 02. 03.)

könyvelés FONTOS BÍRÓSÁGI DÖNTÉS AZ ALKALMI MUNKÁRÓL

Egyszerűsített foglalkoztatás keretén belül foglalkoztatott munkavállalók esetében napi nyolcórás munkaidőre jön létre a munkaviszony (a készenléti jellegű munkakörben történő foglalkoztatás vagy a tulajdonos hozzátartozójaként történő alkalmazását kivéve).

A Kúria megállapította továbbá, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás esetén is alkalmazni kell a munkaidő beosztására vonatkozó szabályokat, az Mt. csupán a munkaidő-beosztás közlése és a már közölt beosztás megváltoztatása vonatkozásában mentesíti a munkáltatót kötelezettségei alól. Szintén alkalmazandó az alkalmi munkavégzés esetében is az Mt. 107. paragrafusa, amely arról rendelkezik, hogy mi minősül rendkívüli munkaidőnek, továbbá az Mt. 143. paragrafusának (2) bekezdése, amely 50 százalékos bérpótlék megfizetésére kötelezi a munkáltatót a rendkívüli munkavégzés ellentételezéseként.

Az Mt. 145. paragrafusának (1) bekezdése kizárólag a vasárnapi pótlék, a műszakpótlék, valamint az éjszakai pótlék esetében engedi meg a munkabér akként történő megállapítását, hogy az ezen pótlékokat is magában foglalja. Erre a rendkívüli munkavégzés pótléka esetében nincs lehetőség.

Az Mt. 145. paragrafusának (2) bekezdése alapján a felek a munkaszerződésben a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot is magába foglaló havi átalányt állapíthatnak meg, mely magában foglalhatja az Mt. 140-143. paragrafusában rögzített valamennyi pótlékot, így a rendkívüli munka ellentételezéseként járó pótlékot is. Ennek a megállapodásnak azonban kifejezettnek kell lennie, azaz a feleknek meg kell jelölniük a megállapodásukban, hogy az átalányban való megállapodás mely pótlékok kiváltására irányul.

 

A döntés tanulságai:

1. Amennyiben a felek nem alkalmazzák az alkalmi munkát szabályozó törvény mellékletében szereplő munkaszerződés-mintát, úgy kötelesek vezetni a munkaidő-nyilvántartást, amelynek tartalmaznia kell a rendes és a rendkívüli munkaidőt is, tételesen elkülönítve.

2. A felek a munkaszerződésben a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot is magában foglaló havi átalányt állapíthatnak meg, mely magában foglalhatja az Mt. 140-143. paragrafusában rögzített valamennyi, így a rendkívüli munka ellentételezéseként járó pótlékot is. Ennek a megállapodásnak kifejezettnek kell lennie, azaz a feleknek meg kell jelölniük, hogy az átalányban való megállapodás mely pótlékok kiváltására irányul.

 

Olvasson tovább

EUTR – ITT A FAANYAG KERESKEDELMI LÁNC

(Utolsó frissítés: 2017. 02. 03.)

könyvelés EUTR – ITT A FAANYAG KERESKEDELMI LÁNC

Január 31-ig kell bejelentkezniük minden olyan személynek és szervezetnek az úgynevezett EUTR nyilvántartási rendszerbe, akik Magyarország területén fát vagy faterméket hoznak forgalomba, illetve ezekkel kereskednek.

2017. évi juttatások

(Utolsó frissítés: 2017. 01. 20.)

könyvelés 2017. évi juttatások

A munkabért kiegészítő jelentősebb céges juttatások 2017-ben a következőek voltak:

Már SMS-ben is kérhetsz adóbevallást!

(Utolsó frissítés: 2017. 02. 08.)

könyvelés Már SMS-ben is kérhetsz adóbevallást!

A NAV ebben az évben mintegy négymillió magánszemélynek készíti el az adóbevallási tervezetét a kifizetőtől, munkáltatótól érkezett adatszolgáltatás alapján.

Minimálbér vagy garantált bérminimum?

(Utolsó frissítés: 2017. 02. 17.)

könyvelés Minimálbér vagy garantált bérminimum?

2017. január 1-jétől jelentősen változott a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összege, viszont sok esetben nehezen dönthető el, hogy melyik jár az érintett munkavállalónak.