JÖVŐRE MINDEN SZÁMLÁT LÁT A NAV

(Utolsó frissítés: 2020. 12. 17.)

könyvelés JÖVŐRE MINDEN SZÁMLÁT LÁT A NAV

2021. január 4-től újdonságként ezen számlákról kell adatot szolgáltatni:

- a nem áfaalany belföldi vagy külföldi természetes személy, jogi személy, szervezet,

- a nem belföldi áfaalany, azaz más tagállami vagy harmadik országbeli áfaalany részére kibocsátott számlák adatait is kötelező lesz beküldeni a NAV-hoz.

A NAV március végéig nem szab ki mulasztási bírságot az alábbi esetekben akkor, ha az adózó nem, vagy nem megfelelően szolgáltat adatot azokról a számláiról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerülnek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe.

-Ha az adatszolgáltatásra kötelezett a számlázó programmal kiállított olyan számláról, amiről a 2020. július 1-jén érvényes szabályok szerint kötelező adatot szolgáltatni, a 2020. július 1-jétől érvényes szabályok szerint (vagyis a 3.0-ás verzió helyett a 2.0-ás verziójú séma alkalmazásával) szolgáltat adatot.

-Ha nem teljesíti a kötelező adatszolgáltatást az olyan számláról, amiről csak 2021. január 4-től kell adatot szolgáltatni.

-Ha olyan számláról teljesít adatszolgáltatást, amiről a 2020. július 1-jén érvényben lévő szabályok szerint nem kötelező adatot szolgáltatni, azonban az adatszolgáltatása nem megfelelő.

A számlakibocsátó adóalanyok közül azok, akiknek 2021. január 4. előtt nem kellett online számlaadat-szolgáltatást teljesíteniük, kizárólag akkor mentesülnek a szankció alól, ha legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerben. A fentieknek megfelelő esetekben a szankciómentességnek nem feltétele a jelzett időszakban nem teljesített adatszolgáltatás utólagos pótlása vagy a nem megfelelő adatszolgáltatás utólagos korrekciója.

 

Olvasson tovább

MINIMÁLBÉR 2021

(Utolsó frissítés: 2021. 01. 30.)

könyvelés MINIMÁLBÉR 2021

Végre megszületett a megállapodás a 2021-nem érvényes minimálbérről. Mivel ezen minimálbér 2021.02.01-től érvényes, ezért nagyon oda kell rá figyelni, hogy melyik évi minimálbért, melyik időponttól kell alkalmazni.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI LEHETŐSÉG BIZTOSÍTÁSA

(Utolsó frissítés: 2020. 12. 10.)

könyvelés ELEKTRONIKUS FIZETÉSI LEHETŐSÉG BIZTOSÍTÁSA

2021. január 1-jétől a pénztárgéphasználatra kötelezett kereskedőknek biztosítaniuk kell az elektronikus fizetés lehetőségét, mégpedig úgy, hogy annak folyamatosan rendelkezésre kell állnia, nem játszik januártól a „most pont rossz a bankkártya terminál, csak készpénzzel lehet fizetni” elutasítás.

NINCS KERESETKORLÁT A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKNÉL

(Utolsó frissítés: 2021. 02. 02.)

könyvelés NINCS KERESETKORLÁT A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKNÉL

Keresetkorlát nélkül dolgozhatnak 2021. január 1-től a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülő emberek, miután az Országgyűlés elfogadta a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényt.

LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS

(Utolsó frissítés: 2020. 12. 02.)

könyvelés LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS

Január 1-től igényelhető a lakás-felújítási támogatás. A számítása nem egyszerű, nagyon oda kell figyelni rá, hogy nem a felújítás összegének fele jár vissza, hanem a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának kell 50%-50%-nak lennie, aminek sokan áldozatául fognak esni.