MINIMÁLBÉR 2021

(Utolsó frissítés: 2021. 01. 30.)

könyvelés MINIMÁLBÉR 2021

2021. január 28. napján hirdették ki a 2021. februártól hatályos minimálbér összegét a Magyar Közlöny 2021. évi 13. számában, miszerint a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 2021. február 1-jétől:

  • havibér alkalmazása esetén 167 400 Ft /hó
  • hetibér alkalmazása esetén 38 490 Ft /hét
  • napibér alkalmazása esetén 7 700 Ft /nap
  • órabér alkalmazása esetén 963 Ft /óra

A legalább középfokú iskolai végzettséget/szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2021. február 1-jétől:

  • havibér alkalmazása esetén 219 000 Ft /hó
  • hetibér alkalmazása esetén 50 350 Ft /hét
  • napibér alkalmazása esetén 10 070 Ft /nap
  • órabér alkalmazása esetén 1 259 Ft /óra

 Egyéni vállalkozó és társas vállalkozó esetén:

  • minimum járulékfizetési alap a társadalombiztosítási járulék (18,5%) tekintetében a (tárgyhó első napján érvényes) minimálbér/garantált bérminimum 100 %-a;
  • a szociális hozzájárulási adó (15,5 %) egyéni és – társas vállalkozók esetén – a szakképzési hozzájárulás (1,5 %) alapja a (tárgyhó első napján érvényes) minimálbér/garantált bérminimum 112,5 %-a.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 4. § szerint minimálbér:

14.1. a tárgyhónap első napján érvényes, a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb havi összege, és

14.2. a biztosított egyéni és társas vállalkozó járulékfizetéséről szóló rendelkezések alkalmazásában a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége vagy a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel.

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho tv.)

  1. § 11. pontja szerint minimálbér: az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege, kivéve az e törvény egyéni és társas vállalkozókra vonatkozó rendelkezéseiben említett minimálbért, amely a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége vagy a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, ennek hiányában az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összege;

 

Szocho fizetési felső határ

A vállalkozásból kivont jövedelem, az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem, az árfolyamnyereségből származó jövedelem, az osztalék, vállalkozói osztalékalap, és az Szja tv. 1/B. § hatálya alá tartozó természetes személy e tevékenységből származó jövedelme esetén a természetes személynek az adót addig kell megfizetni, amíg az adókötelezettség alá eső jövedelme a tárgyévben eléri az (év első napján érvényes) minimálbér huszonnégyszeresét, azaz a 2020-ban is hatályos, 161 000 Ft x 24 = 3 864 000 Ft-ot.

Szocho kedvezmény

Szocho kedvezményekkel kapcsolatban szintén az év első napján érvényes minimálbérrel kalkulálunk, ami 2021. január 1-jén még 161 000 Ft volt.

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény szerint:

  1. § (1) A szakképzési hozzájárulás alapja a szakképzési hozzájárulásra kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adó alapja.

Járulékfizetési alsó határ

A munkaviszonyban foglalkoztatottak tekintetében meghatározott járulékfizetési alsó határ a (tárgyhó első napján érvényes) minimálbér 30%-a, tehát 2021. február 1-jétől 50 220 Ft után kell megfizetni a tb járulékot, a szociális hozzájárulási adót, és a szakképzési hozzájárulást.

Megbízási jogviszony – biztosítás elbírálása

A megbízási jogviszony (munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony) keretében történő munkavégzés esetén a biztosítás létrejöttének elbírálásához szükséges vizsgálni, hogy az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelem eléri-e a (tárgyhó első napján érvényes) minimálbér 30 %-át – ami 2021. február 1-től 50 220 Ft –, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét, ami 1 674 Ft (Tbj. 6. § (1) f) pont). Amennyiben eléri, a magánszemély biztosítottá válik, tehát megbízó részéről bejelentési, járulék levonási és befizetési kötelezettséget von maga után.

 

 

Olvasson tovább

NINCS KERESETKORLÁT A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKNÉL

(Utolsó frissítés: 2021. 02. 02.)

könyvelés NINCS KERESETKORLÁT A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKNÉL

Keresetkorlát nélkül dolgozhatnak 2021. január 1-től a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülő emberek, miután az Országgyűlés elfogadta a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvényt.

JÖVŐRE MINDEN SZÁMLÁT LÁT A NAV

(Utolsó frissítés: 2020. 12. 17.)

könyvelés JÖVŐRE MINDEN SZÁMLÁT LÁT A NAV

2021. január 4-től változnak a kötelező számlaadat-szolgáltatásra vonatkozó szabályok: minden olyan számláról, módosító, érvénytelenítő számláról, amire az Áfa tv. számlázási szabályai alkalmazandóak, adatot kell szolgáltatni adóhatóság felé. Ez azt jelenti, hogy alapvetően minden belföldön teljesített ügyletről kiállított, kibocsátott számláról adatot kell szolgáltatni.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI LEHETŐSÉG BIZTOSÍTÁSA

(Utolsó frissítés: 2020. 12. 10.)

könyvelés ELEKTRONIKUS FIZETÉSI LEHETŐSÉG BIZTOSÍTÁSA

2021. január 1-jétől a pénztárgéphasználatra kötelezett kereskedőknek biztosítaniuk kell az elektronikus fizetés lehetőségét, mégpedig úgy, hogy annak folyamatosan rendelkezésre kell állnia, nem játszik januártól a „most pont rossz a bankkártya terminál, csak készpénzzel lehet fizetni” elutasítás.

LEZÁRÁSI INTÉZKEDÉSEK

(Utolsó frissítés: 2021. 03. 08.)

könyvelés LEZÁRÁSI INTÉZKEDÉSEK

Megjelent a 104/2021. kormányrendelet, amellyel a kormány bevezeti a március 8-tól, hétfőtől hatályba lépő intézkedéseket. A rendeletet reggel 5 óra és este 8 óra között kell alkalmazni (kijárási tilalmon kívül) és a rendelkezések nem terjednek ki a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatókra és a nagykereskedelmi tevékenységre.